191175 статии       |       388 интервюта       |       1524 снимки       |       38126 абоната       |      
USD 1.68113| EUR 1.95583| GBP 2.14119|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитВоден режим ПерникПо ваш сигнал

Размер на шрифта:   

Болниците ще се отчитат ежедневно пред Здравната каса

5 декември 2011, понеделник / 12:23; Коментари: 0
Send to Kindle
Болниците ще се отчитат ежедневно пред Здравната каса
Снимка: „Новинар“

Болниците вече ще се отчитат ежедневно пред Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Решението влиза в сила от днес, 5 декември, съобщиха от пресцентъра на институцията.

За целта на интернет страницата на НЗОК стартира нова услуга „Ежедневно отчитане на приети/изписани пациенти“.

Чрез нея всички договорни партньори, сключили договор за оказване на болнична медицинска помощ по клинични пътеки, трябва да подават ежедневните си отчети за постъпили и изписани през денонощието пациенти.

Информацията, която болниците ще подават за приетите пациенти, включва освен данни за тях и наименование на заболяването им, регистрационен номер и име на лечебното заведение, приемна диагноза, както и дали пациентът е приет планово или по спешност и кой лекар го е насочил към болница.

Справката за изписаните пациенти ще съдържа както данните за лечебното заведение и за пациента, така и информация за това по коя клинична пътека е лекуван, коя е основната му диагноза, има ли придружаващи заболявания. Ще бъдат описани и процедурите, които са му били извършени. 

Електронните отчети ще бъдат задължително подписвани с електронен подпис и подавани през интернет портала на НЗОК по начин, сходен с подаването на отчетите от изпълнителите на извънболнична медицинска помощ.

Досегашният формат за подаване на данни за ежедневно приетите/изписаните по клинична пътека пациенти се заменя с нов, който е публикуван на интернет страницата на НЗОК.

Чрез новата електронна услуга файловете ще постъпват директно в интегрираната информационна система на институцията.

НЗОК е изпратила указания за новите промени към 28-те районни здравноосигурителни каси (РЗОК) в страната, за да бъдат уведомени всички договорни партньори, сключили договори по клинични пътеки.

През първия месец от старта на новата услуга ще бъде оказвано пълно съдействие на лечебните заведения за болнична медицинска помощ при нейното използване.

НЗОК официално обяви намерението си за приемането на ежедневни отчети от болниците още през лятото, за да имат договорните партньори и фирмите разработчици на болничен софтуер достатъчно време за отразяване на промените.

Тогава новият начин на отчитане бе внедрен експериментално за тестване в три районни здравноосигурителни каси – София-град, София-област и Габрово.

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО