206192 статии       |       408 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.6807| EUR 1.95583| GBP 2.32036|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Жилищата в София поевтиняват с 6.8% през 3-тата четвърт – Райфайзен Имоти

26 октомври 2011, сряда / 13:03; Коментари: 0
Send to Kindle

Средните пазарни цени, на които се сключват сделки с жилища в София, са спаднали с 6,8% през третата четвърт на 2011 г. на годишна база, според индекса на Райфайзен Имоти.

Спрямо второто тримесечие на 2011 г. средните пазарни цени на продадените жилища в столицата отбелязват спад от 3,8%, показва индексът на Райфайзен Имоти, който следи динамиката на реалните продажни цени на недвижимите имоти в страната, цитиран от money.bg.

През третото тримесечие на годината средните пазарни цени на жилища в Пловдив падат с 4.1%, а във Варна – с 3.6% на годишна база. Спадът във Варна в сравнение с втората четвърт е 1.4%, а в Пловдив има минимален ръст на тримесечна база от 0.1%.

Според Райфайзен Имоти през последните две тримесечия в България се отчита засилена ценова динамика на пазара на нежилищни имоти в най-големите градове. Сегментът на нежилищните имоти в столицата включва сделки както с търговски обекти, така и с помещения с офисно предназначение.

На тримесечна база измененията в цените на нежилищни имоти в София и Варна отчитат спад съответно от 9,6% и 6,4%, а в Пловдив и Бургас – ръст от съответно 2,5% и 6,8%.

През последните тримесечия се наблюдава увеличение на броя на сключените сделки с търговски обекти с централно местоположение, включително на главните търговски улици, но то е съчетано с намаляващи средни размери на продадените имоти. Това обяснява ръста на средните цени на нежилищните имоти и съответно на нивата на индекса в Бургас и Пловдив през периода според индекса на цените на недвижимите имоти на Райфайзен Имоти, който е измерител на динамиката на средните пазарни цени на имотите в най-големите градове в България.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама: