Лечков осъден на три години условно за престъпления по служба

Лечков осъден на три години условно за престъпления по служба
Кметът на Сливен Йордан Лечков беше осъден условно за престъпления по служба. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кметът на Сливен Йордан Лечков получи условна присъда за три години с петгодишен изпитателен срок за престъпления по служба от Ямболския окръжен съд.

Лечков беше обвинен от Окръжната прокуратура в Сливен, че е дал за ползване общински имоти на частни фирми без обявяване на процедура за обществена поръчка и без да е бил плащан наем за това.

Сливенската окръжна прокуратура е внесла в съда общо четири обвинителни акта срещу Йордан Лечков. Единият е по обвинение за получаване на имотна облага в размер на 5 хил. лв. за футболен клуб „Сливен".

Две от делата са за престъпления по служба, при които частни фирми са получили облага от общински имоти без търг и договор за наем.

Четвъртото е по обвинение за неизгодна сделка със „Стройинвест" за ремонт на водопроводната мрежа на сливенския квартал „Дружба". Според обвинението щетите за общината от тази сделка са в размер на 572 хил. лв.

„Най-категорично заявявам, че не беше доказано някъде да съм издал документ, да съм издал заповед – черно на бяло, или подпис", заяви градоначалникът пред агенция „Фокус", решен да обжалва присъдата.

„Смятам го за политически акт. Знаете, че от днес сме в предизборна кампания, а в Сливен тя върви вече втора година. За голямо мое съжаление и Ямболският окръжен съд се включи в неправомерните действия на група хора.", коментира той.

Лечков трябва да заплати на община Сливен 671 368 лв., лихви върху сумата, държавна такса и разноските по делото.

Осемте строителни проекта на община Сливен, които се изпълняват по оперативните програми "Регионално развитие" и "Околна среда" бяха спрени миналата седмица по настояване на Брюксел. Договорите за изпълнението им са сключвани чрез рамково споразумение, т.е. избраните фирми са изпълнявали всички проекти, без за тях да се обявява отделна обществена поръчка. Те са на стойност 60 млн. лв.

Постановената присъда е на първа инстанция и може да бъде обжалвана в Апелативния съд в Бургас.

Йордан Лечков е независим кандидат за кмет на Сливен, но е подкрепен от ГЕРБ. Премиерът Бойко Борисов потвърди миналата седмица, че подкрепата за него остава въпреки замразеното финансиране на европейските проекти за града.

#Йордан Лечков #престъпление по служба #условна присъда #осъден #Сливен #ГЕРБ #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"