България събра 65 млн. лв. от продадените си дялове в „Енерго-Про“

България събра 65 млн. лв. от продадените си дялове в „Енерго-Про“
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Държавата събра над 64.7 млн. лв. от продажбата на дяловете й в енергийните дружества на „Енерго-Про Мрежи“ АД и „Енерго-Про Продажби“ АД (бившите „Е.ОН България“), съобщиха от Българската фондова борса (БФБ).

Чешката компания „Енерго-Про“ купи дял от 59% в „Е.ОН България" в началото на 2012 г. 8% са собственост на Европейската банка за възстановяване и развитие , а 33% останаха за държавата.

Още в първите часове на аукциона, провел се в сряда, бяха продадени 96% от предложените акции от „Енерго-Про Мрежи“ АД и 92% от „Енерго-Про Продажби“ АД, съобщават от БФБ.

Пазарните поръчки, които бяха по-голямата част от подадените оферти, се удовлетворяваха на цена 139.35 лв. за акция на „Енерго-Про Мрежи“ АД и 13.89 лв. за акция на „Енерго-Про Продажби“ АД.

Общият брой на сключените досега сделки надхвърли 359, като акции са закупили 26 инвестиционни посредника.

Аукционът е поредната крачка от изпълнението на стратегията на БФБ–София за възстановяване на интереса към българския капиталов пазар, коментира Васил Големански, изпълнителен директор на БФБ–София.

„Днешният успех е резултат от почти двугодишна работа на множество компании и държавни институции“, сподели Големански.

Електроразпределителната компания „Енерго-Про“ оперира в Североизточна България в областите Варна, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Габрово, Велико Търново, Шумен и Търговище.

#акции #аукцион #продажба #Е.ОН #„Е.ОН България“ #„Енерго-Про“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"