Чака ни мека зима, прогнозират световните метеоролози

Чака ни мека зима, прогнозират световните метеоролози
A A+ A++ A

Мека зима в Европа прогнозира Световната метеорологична организация (СМО), която съобщи за завръщането на феномена Ла Ниня, предаде БТА. Според данните на организацията студеното тихоокеанско течение за втора поредна година ще оказва влияние върху климата на планетата.

Очаква се феноменът Ла Ниня да продължи до началото на 2022 г. и според прогнозните модели да бъде по-слаб, отколкото през 2021 г. Въпреки охлаждащия ефект на Ла Ниня средните температури тази година са над дългосрочните средни стойности в много части на света. Това се дължи на рекордното количество парникови газове в атмосферата, отбелязва СМО.

В по-голямата част от Европа се очаква мека зима. Североизточна Азия и Арктика, както и източната част на Северна Америка също се очаква да бъдат по-топли, а североизточната част на Северна Америка, Австралия, Югоизточна Азия и Индийския субконтинент - по по-хладни от обичайното.

Заради Ла Ниня 2021 г. няма да бъде най-горещата година, а една от 10-те най-топли, в сравнение със средната стойност от 1850 до 1900 г. Най-горещата година беше 2016 г.

Феноменът Ла Ниня описва особено високи разлики в атмосферното налягане в района на Тихия океан между Южна Америка и Индонезия. В резултат на това топла повърхностна вода се изтласква към Югоизточна Азия, а по-студена вода се изкачва нагоре от дълбините. Вследствие се наблюдава засилена атмосферна циркулация на по-студен въздух, който достига и до Атлантическия океан. Това оказва влияние върху валежите.

#прогноза #СМО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »