Арх. Калинов: На „Струма“ виждаме поредния парадокс – държавата срещу законите

Арх. Калинов: На „Струма“ виждаме поредния парадокс – държавата срещу законите
A A+ A++ A

Поредният парадокс за това, че е възможно нещо да се прави от държавата, а да е брутално срещу законите, които искаме всички останали да спазват. Това каза пред БНР арх. Влади Калинов, директор на ДНСК, във връзка с информацията, че няма Акт 16 отсечката от АМ ”Струма”, където се случи тежкият пътен инцидент с македонския автобус, при който загинаха 45 души.

Той уточни, че Акт 16 не е панацея за решаване на проблемите със състоянието и качеството на пътя, но всеки обект, подлежащ на строителство, не може да бъде въведен в експлоатация без това разрешение за ползване:

"За съжаление държавата си е позволявала такива неща. Вече 14 години този строеж (отсечката от АМ "Струма" - б.р.) се използва, без да е въведен в експлоатация".

Архитектът беше категоричен, че един път не става магистрала само с промяна в маркировката:

"Когато правиш подобни действия, трябва да изследваш всички параметри на този път - всички завои, дължини на завоите, наклони - хоризонтални и вертикални, напречните профили на пътя, всъщност това е виражът. Ако определим, че този път ще бъде магистрала, това означава, че по сегашните закони там трябва да можем да се движим със 140 км/час. Това не е възможно да се случи при физическите параметри, които този път притежава. При 140 км/ч задължително ще се пребие някой там".

Той посочи, че през 2013 г. е издадено разрешение за увеличение на максималната скорост в този участък и тя става от 90 км/ч на 120 км/ч.

По думите му качеството на пътната настилка на пътя е отлично и в момента, но уточни, че проблемът е в последващото поддържане: "Този път не е поддържан както трябва - маркировки, мантинели и т.н".

Арх. Калинов обясни, че, ако сега се издаде Акт 16 на този път, би означавало да започнат сега да текат гаранционните срокове:

"Ще трябва да се направят законодателни промени от бъдещия парламент, които да уредят този въпрос. За да могат да се регламентират пропуските, които държавата е допуснала".

#Акт 16 #АМ Струма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?