Рашков и Гешев с нови данни за ”Барселонагейт” и кюлчетата

Рашков и Гешев с нови данни за ”Барселонагейт” и кюлчетата
A A+ A++ A

Излязоха нови данни за делото "Барселонагейт". Мониторинговата група към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент ще обсъжда тази вечер резултатите от посещенията си в България, Словакия, Словения и Унгария.

Делегацията, която посети България в края на септември, призовава Еврокомисията да затегне мониторинга и одита на еврофондовете.

В доклада се подчертава, че остава проблемно преследването на корупцията по високите етажи на властта. Евродепутатите обръщат внимание, че въпросът с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор остава да бъде решен в контекста на по-дълбоки съдебни реформи веднага, щом политическата ситуация го позволи.

От срещите с различни представители на властта са цитирани думите на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, че главният прокурор на България смята МВР за поделение на неговата институция. Той е казал, че политическата зависимост обяснява защо няма започнато разследване срещу бившия премиер Бойко Борисов, въпреки снимките и записите.

От своя страна главният прокурор Иван Гешев е заявил, че „Барселонагейт“ е в досъдебна фаза и по тази причина не може да иска или да дава каквато и да било информация без съгласието на наблюдаващия прокурор. Той е обещал да изпрати допълнителна информация за методологията на разследването на случаите и на т.нар. златни кюлчета, ако има такава.

#Рашокв #Гешев #Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »