Кантарджиев зове мерките да се затегнат! Разкри интересни детайли за Омикрон

Кантарджиев зове мерките да се затегнат! Разкри интересни детайли за Омикрон
A A+ A++ A

"Вероятността сегашните ваксини за коронавирус да не действат въобще при варианта "Омикрон" е много малка. Може да действат по-слабо". Това заяви пред БТВ проф. Тодор Кантарджиев.

Той информира, че Европейската комисия е подписала договор с "Пфайзер", че ако се появи опасна мутация на вируса, производителят е готов за 100 дни да осигури адаптирана ваксина.

"Омикрон" беше определен като вариант, будещ безпокойство, поради няколко причини. Първо, дали се разпространява по-бързо от останалите варианти; второ - дали го хващат настоящите тестове; трето - дали е способен на имунологично бягство. Мен третата причина най-много плаши. И четвърто - да не причинява по-тежко заболяване", коментира още Кантарджиев.

Той е категоричен, че мерките трябва да се затегнат.

"Трябва да имаме една готовност да се изследват повече хора и много важно - да се изпращат бързо материали за секвениране на съмнителни хора".

Той сподели, че е възможно този вариант да е възникнал при болен от ХИВ/СПИН пациент, който се е заразил с коронавирус. "Ако човек е със ХИВ и приема лекарствата си, кара вируса леко, но по-продължително време", обясни той.

Според Кантарджиев, когато в болница бъде приет пациент с тежко заболяване от коронавирус, който твърди че е ваксиниран, трябва да се изследват кръвни проби, за да се докаже дали това наистина е така или става въпрос за фалшива ваксинация.

"По този начин с антителата хванахме преди четири години колеги, които не са ваксинирали деца за морбили. Нека повече нямаме такива колеги", посочи още той. 

#Тодор Кантарджиев #Омикрон #мерки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай