Газдов: Скрита държавна помощ към монополи се крие зад ДКЕВР

Газдов: Скрита държавна помощ към монополи се крие зад ДКЕВР
Снимка от протеста на производителите на зелена енергия, септември 2012 г. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Скрита държавна помощ към естествените монополи в енергетиката може би стои зад решението за новите такси на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), смята председателя на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) Никола Газдов.

От БФА настояха решението на Комисията да бъде отменено веднага, защото нарушава редица регламенти и директиви на Европейския съюз, предаде БГНЕС.

„Очакваме НС, икономическата комисия и комисията за наблюдение на дейността на ДКЕВР да запита регулатора по какъв начин са сметнали тарифите за нас и дали с тази такса не става въпрос за скрита държавна помощ към естествените монополи в енергетиката“, отбеляза Газдов.

В сряда Газдов беше на среща с депутати от БСП в парламента, между които беше и лидерът на левицата Сергей Станишев.

„Много фирми от нашия бранш са заплашени от фалит заради изненадващата промяна в цената за нашата продукция и заради кредитите, които са теглили“, коментира председателят на БФА.

„Нашата оценка е, че без ясни мотиви на тъмно се взема решение за тази нова такса, което нанася тежък удар на производителите на фотоволтаична енергия и е в услуга на монополистите - трите ЕРП-та“, заяви в началото на срещата Сергей Станишев.

Станишев припомни, че предложението на Европейската комисия е било трудно поносимо за българите заради цената, която трябва да се плаща за този дял на зелена енергия в общия микс.

„Все пак постигнахме разумен баланс, до 2020 г. производството на тази енергия у нас трябва да достигне 16%“, каза той.

Лидерът на европейските социалисти добави още, че не е тайна, че зелената енергия е много по-скъпа от тази, която се произвежда в атомните централи, но не пожела да навлиза в темата, тъй като „трябва да разсъждаваме държавнически“, добави той.

Народният представител Михаил Миков добави, че нова такса за свързване на ВЕИ централите към НЕК е не такса, а направо нов данък.

В средата на септември ДКЕВР свали цената на зелената енергия със задна дата без обществено обсъждане, а само преди няколко дни председателят на комисията Ангел Семерджиев обяви, че ДКЕВР няма намерение да променя таксите за достъп до енергийната мрежа на България.

Според Никола Газдов приетото от ДКЕВР в средата на септември решение е „дискриманационно“, нарушава два закона и „засяга само производителите на енергия от ВЕИ, но не и производителите на енергия от конвенционални източници“.

Газдов допълни, че вече са внесени колективни жалби до Върховния административен съд, подписани от над 400 компании, ще бъде информирана и Европейската комисия.

„Защо се прави това, чий е интересът и нека си говорим направо - ДКЕВР е под контрола на управляващите. Трябва да видим какви ще са последиците и ако става въпрос за скрита държавна помощ към определени монополисти, това може да доведе до санкции за България от ЕК“, подчерта Станишев.

Станишев изказа съмнения, че председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев „е взел такова решение за един ден, за една нощ или на своя глава“.

По-рано в понеделник Семерджиев беше посрещнат на работното си място от протестиращите с освирквания и викове „Оставка!“, но въпреки това той беше категоричен, че няма да води диалог с тях.

#ВЕИ #ток #НЕК #Сергей Станишев #лидер на БСП #БСП #зелена енергия #ДКЕВР #Държавната комисия за енергийно и водно регулиране #Ангел Семерджиев #Никола Газдов #БФА #Българска фотоволтаична асоциация #фотоволтаични централи #соларни паркове #възобновяеми енергийни източници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"