Камелия Тодорова разкрива как се е напивала и не се понасяла

Камелия Тодорова разкрива как се е напивала и не се понасяла
A A+ A++ A

Споделената болка е половин болка – вероятно тази идея е водела Камелия Тодорова в работата над новия й музикален спектакъл „Моят глас”. В него примата на родния джаз не само пее, но и разкрива живота си в най-големи, на моменти шокиращи подробности. Как е посрещала Нова година с блуза на „гол купон”, как е заминала за Индия с 5 долара в джоба, какво я е прогонило от България преди години и коя е най-голямата й драма – тя разказва за всичко това с чувство за хумор, поглеждайки с усмивка дори към тежките моменти от живота си. За първи път певицата дава отговор дори на клюките за проблеми с алкохола, които се въртят около името й от години, пише „Уикенд”.

„Още очаквам да се влюбя! Непрекъснато го очаквам!” Това е първото голямо признание, което Камелия Тодорова прави пред своята публика в „Моят глас”. Премиерата на спектакъла беше в театър „Азарян” миналия понеделник. Любовта не е била добра към изпълнителката. През целия си живот примата на българския джаз е била заобиколена едновременно от обожание и любовни разочарования. „Нещата в личния ми живот не вървяха. Винаги имаше тъга”, не крие тя. И допълва, че е имало моменти, в които това разочарование я е тласкало към алкохола. „Понякога се напивах. Не съм била пияна сред хора. Винаги ми се е случвало, когато съм била сама. И това е най-голямото нещастие, защото после се презирам”, споделя тя пред непознатите хора в публиката.

Такъв момент за нея настъпва в началото на 90-те години на миналия век, когато се разделя със съпруга си Майкъл Кунстман и остава сама в България. „Мислех, че светът е свършил”, споделя звездата. По онова време двамата с Майкъл вече имат две деца и майката не знае дали е по-добре да ги вземе при себе си в София, или да ги остави да растат в далеч по-добре уредената им родина Германия. В крайна сметка момичетата остават с нея и до ден днешен тя им е благодарна за подкрепата, която оказана от тях в моментите на слабост. „Имах голяма нужда от тази подкрепа”, откровена е певицата.

Именно Майкъл я убеждава през 1983 г. да избяга от комунистическа България и да изостави блестящата си кариера тук, за да заживее в свят, който никога преди това не е виждала. „Аз бягах от вербуване”, разкрива изпълнителката в „Моят глас”. По онова време тя вече има участия зад граница и от Държавна сигурност искат да я вербуват като агент. Ченгета я наобикаляли непрекънато и недвусмислено й казвали, че трябва да стане една от тях. Певицата обаче не може да приеме идеята да доносничи. Тъй като няма как да откаже, тя просто напуска страната.

„Разбира се, избягах и защото се влюбих. Млада, загубена и наивна! А и се надявах да изградя кариерата си там, в хубавия Запад”, разказва още Тодорова. Тя си спомня как, след като става част от компанията „Върджин Рекърдс”, новите й продуценти коментират, че на външен вид прилича на Мадона, сценичното й поведение напомня Принс, а гласът – Тина Търнър. „Съвсем не се обидих от това сравнение”, шегува се Камелия. В спектакъла си тя разказва и за срещите с Фреди Меркюри, който обичал да общува с обикновени хора – „като мен”, уточнява джаз примата. И макар да мисли, че в България няма как да съществуват истински звезди като на Запад, не крие, че самата тя се е надявала да стане звезда, когато Вили Казасян предлага да я изпратят на „Златния Орфей” през 1980-а.

Джаз примата се връща не само към драматичните, но и към някои доста забавни моменти от живота си. Разказва например как е срещнала първото си гадже, благодарение на „гол купон” за Нова година. Когато пристига на въпросното парти, с изненада открива, че всички гости са голи до кръста. Самата тя се срамува да се съблече – „още нямах гадже”, обяснява певицата. Но когато настъпва Новата година, всички започват да се поздравяват и целуват, едно момче я прегръща и вдига блузата й. „Умрях от срам!”, смее се днес изпълнителката.

Тя напуска купона, но тъй като рожденият й ден е след по-малко от месец, решава да направи свой купон с групата, която озвучава „голото” парти. Това е една от първите рок банди в България – „Сребърните гривни”. Барабанистът Жоржян е първата голяма любов на Камелия Тодорова. След като обаче емигрира, тя отново остава сама. „В една прекрасна юнска вечер ме удари хормонът и пак отидох на купон”, спомня си тя. Същата вечер среща и следващата си голяма любов – мъжът, за когото се омъжва за първи път и който обаче след това също емигрира.

Камелия Тодорова разказва още как е падала от сцената и как е разменяла на летището в Истанбул ябълки срещу бира и сок, защото тръгва за концерт в Индия без командировъчни, само с 5 долара, торба ябълки и баница от майка й. От спектакъла й хората могат да разберат и защо носът й е крив, а тя се гордее с това, как по време на представление е изгубила коронката на зъба си и се навела да я търси, а после я залепила с дъвка, както и много други подробности от живота й. През цялото време изпълнителката се шегува с колегите си от бенда, непрекъснато се закача и с единствения мъж – певец в „Моят глас” – младият Мартин Костадинов. Тя пуска дори откъси от филма „Търновската царица”, в който играе главната женска роля, като озвучава на живо собствените си реплики в лентата. Но всичко това бледнее в сравнение с нейната музика, която звучи между отделните й истории, и особено в сравнение с нейния глас.

Каквито и удари от съдбата да е преживяла Камелия Тодорова, те не са засегнали нейния най-ценния й ресурс като изпълнител – гласът й. В момента тя е във върхова форма като певица. Близо три часа пеене с малки прекъсвания за историите й не успяха да я изтощят. На българската сцена в момента има много малко изпълнителки на толкова високо ниво, въпреки че не ни липсват таланти. А това доказва, че не случайно пътищата на живота й са я завели към музиката вместо към актьорската работа, за която първоначално е мечтаела.

След като „Моят глас” бе представен пред публика, се планират е следващи представления и дори турне в страната. Заради пандемията обаче все още се уточняват датите и местата да следващите срещи между Камелия Тодорова и нейната публика.

#Камелия Тодорова #алкохол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »