На 1 декември - НС, след Никулден - МС, догодина - и бюджет

На 1 декември - НС, след Никулден - МС,  догодина - и бюджет
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев ще свика 47-ото Народно събрание на 1 декември, опитът за съставяне на правителство ще се състои след Никулден, а страната ще има бюджет след Нова година - това показват нагласите сред политическите сили, които преговаряха за съставяне на редовно правителство. 

Новият парламент трябва да бъде свикан най-късно месец след избирането му, но вероятно Румен Радев ще издаде указ той да се събере още на 1 декември, сряда. Първото заседание ще бъде водено от най-възрастния народен представител - в случая това е Силви Кирилов от „Има такъв народ“. Партиите от новия парламент вече разпределиха кабинетите в старата сграда на пл. "Народно събрание".

След конституирането на НС, президентът трябва да възложи проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той има едноседмичен срок да изпълни мандата и да внесе в Народното събрание проект за състав и структура на Министерски съвет. 

По време на преговорите между работните групи стана ясно, че приемането на бюджета за 2022 година няма как да стане до края на декември, затова партньорите си поставиха цел гласуване на бюджета до края на януари. 

#НС #МС #бюджет #преговори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай