Смокиновите листа: Ето срещу какви болести са безценни

Смокиновите листа: Ето срещу какви болести са безценни
A A+ A++ A

Смокините са сред най-обичаните и сладки плодове и са предпочитани от малки и големи. Това, което много хора не знаят обаче, е, че смокиновите листа са богати на хранителни вещества и предлагат редица потенциални ползи за здравето. Те могат да насърчат здравословното хранене, да намалят риска от сърдечносъдови заболявания и да регулират нивата на кръвната захар. И това, разбира се, не са всички полезни свойства на листата на смокинята.

Здравословни ползи от смокиновите листа

Чаят от смокинови листа подпомага терапиите при лечение на диабет

Проучване, направено през 2006 г., показва, че консумацията на чай от смокинови листа може да облекчи някои симптоми на диабет. Според изследователите редовният прием на смокинов чай намалява нивата на кръвна захар, както и тези на холестерола. Топлата напитка допълнително спомага за нормализиране на нивата на антиоксиданти в организма, които помагат в борбата с оксидативния стрес, причинен от хроничното заболяване.

Смокиновите листа намаляват риска от сърдечносъдови заболявания

Изсушените смокинови листа съдържат омега-3 и омега-6 мастни киселини и феноли, които допринасят за намаляване на риска от развитие на сърдечносъдови заболявания. Доказано е, че изсушените смокинови листа помагат за предотвратяване на исхемична болест на сърцето (стеснение или запушване на една или повече коронарни артерии). Също така са полезни за понижаване на триглицеридите (вид мазнини), които са основната причина за инфаркти.

Чаят от смокинови листа понижава високото кръвно налягане

Хипертонията може да се появи внезапно и без предупреждение и е една от основните причини за смъртност сред възрастното население. Доказано е, че консумацията на чай от изсушени смокинови листа понижава стойностите на кръвното налягане.

Листата на смокинята подпомагат метаболизма

Смокиновите листа съдържат пектин, който е доказано, че разтваря фибрите в организма. Пектинът подпомага метаболизма и изчиства вътрешните остатъци от мазнини, като по този начин стимулира отделителната система на организма. Скорошно проучване показва, че консумацията на чай от смокинови листа намалява риска от развитие на рак на стомаха и рак на дебелото черво.

Смокиновите листа подобряват здравето на костите

Листата на смокинята са с високо съдържание на калций, който е необходим за поддържането на добро здраве на костите и за предотвратяването на остеопороза. Те също са богати на фосфор, който стимулира създаването на нова кост и намалява значително риска от фрактури и загуба на костна тъкан.

Листата притежават противоракови свойства

Листата на смокинята съдържат фибри и са много полезни за предотвратяването на всички видове рак, особено рак на дебелото черво, кожен карцином и рак на млечната жлеза. За намаляване на риска от ракови заболявания специалистите препоръчват всекидневно да се дъвчат по две смокинови листа. Това, според тях, ще подсили имунната система, позволявайки на добрите клетки да се борят с раковите.

Екстрактът от смокинови листа намалява риска от поява на акне и бръчки

Многобройни са твърденията на редица козметични компании за ефикасността на техните продукти, но напоследък има множество проучвания, при които смокиновият лист и екстрактът от смокиня показват успех при отстраняването на лунички, акне и бръчки. Кремовете, съдържащи екстракта, значително намаляват бръчките по лицето поради съдържащите се в него антиоксиданти.

Как да си направите чай от смокинови листа?

Необходими продукти:

3 смокинови листа.
1 литър вода.

Начин на приготвяне:

Изсипете водата в тенджера и я оставете на котлона да заври.
Добавете към водата смокиновите листа (предварително измити и изсушени).
Оставете сместа да къкри в продължение на 15 минути.
Премахнете тенджерата от котлона, прецедете и подсладете горещата напитка с мед на вкус.

Консумирайте чая от смокинови листа непосредствено след приготвянето му.

Източник: Фрамар.бг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"