Русия се надява да стопли отношенията си с Грузия

Русия се надява да стопли отношенията си с Грузия
Русия се надява, че победата на опозицията в изборите в Грузия в понеделник ще помогне за нормализиране на връзката между Тбилиси и Москва. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Русия се надява да нормализира отношенията си с Грузия след парламентарните избори в страната, съобщи руското външно министерство.

Русия се надява, че победата на опозицията в изборите в Грузия в понеделник ще помогне за нормализиране на връзката между Тбилиси и Москва, предадоха АФП и БГНЕС.

„Очевидно грузинското общество гласува за промяна," заяви говорителят на Министерството на външните работи на Русия Александър Лукашевич.

„Надяваме се в крайна сметка това да позволи на Грузия да изгради конструктивни отношения със съседните държави. Русия би приветствала това решение," допълни той.

Изборите сложиха край на доминацията на партията на Михаил Саакашвили „Единно национално движение", дошла на власт през 2003 г. след „Революцията на розата", свалила бившия президент Едуард Шеварднадзе, бивш ръководител на съветската дипломация.

Говорейки за външнополитическите си приоритети, милиардерът Бидзина Иванишвили, лидер на опозиционния блок „Грузинска мечта" посочи, че Грузия смята да подобри ужасните си отношения със съседна Русия и да се присъедини към НАТО – амбиция, на която Москва гледа с лошо око, както и да запази добрите отношения с американския си съюзник.

Връзката между Москва и Тбилиси изстина след петдневната война през лятото на 2008 г., след която се отцепи Южна Осетия.

#Русия #Грузия #Тбилиси #Москва #парламентарни избори #Александър Лукашевич #МИхаил Саакашвили #„Единно национално движение" #Бидзина Иванишвили #„Грузинска мечта" #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"