Пробив! Арестът на бития студент от лято 2020 е незаконен

Пробив! Арестът на бития студент от лято 2020 е незаконен
A A+ A++ A

Арестът на бития студент от протестите през лятото на 2020 г. Евгени Марчев е незаконен, обяви Софийкият районен съд. А за пробива се похвали адвоката на момчето - ексдепутатът от ИБГНИ Николай Хаджигенов. 

След 16 месечни усилия, включващи и две видеотехнически експертизи СРС обяви заповедта за задържане на Евгени Марчев за незаконосъобразна, съобщи той във фейсбук профила си той.

"Процесното задържане на Евгени Марчев не покрива нито стандарта за законност, нито този за непроизволност, като основополагащи принципи при ограничване правото на свобода", пише в решението на съда. 

Заповедта е издадена на 11 юли 2020 г. от Стоилко Георгиев Стоилков - ОР при 03 РПУ в София, на основание на член 72, ал. 1, т.1. от Закона за МВР.

"Тя не съдържа не само ясни, но и никакви фактически основания, относими към поведението на Евгени Евгениев Марчев във връзка с образуваната полицейска преписка. По силата на т. 5, параграф 2 от ЕКПЧ, на всяко арестувано лице трябва да бъдат съобщени на разбираем за него език основните правни и фактически основания за ареста му така, че да може - ако сметне за подходящо - да оспори законността на ареста пред съда", пише още в решението. 

То може да се обжалва в 14-дневен срок в Административния съд в София.

#Евгени Марчев #незаконен арест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »