Зависимостите на медиите в България са тревожен, според германския посланик

Зависимостите на медиите в България са тревожен, според германския посланик
Посланикът на Германия в България Матиас Хьопфнер изрази тревога от липсата на независимост на българските медии. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Неприятен и тревожен сигнал е нареждането на България на последно място в класацията за независимост на медиите на „Репортери без граници", заяви посланикът на Германия в България Матиас Хьопфнер.

„В България медиите изпълняват само частично своята задача, бъдещето, демокрацията и просперитета зависят от това дали българските медии ще удържат на онези предизвикателства, да ли ще са в състояние да казват истината директно," заяви дипломатът, цитиран от БГНЕС.

Матиас Хьопфнер сподели мнението си на конференция на Съвета за електронни медии (СЕМ) на тема цифровизацията на телевизиите, която бе открита от президента Росен Плевнелиев.

„Свободата и независимостта на медиите са едни от основните блага на нашето общество, те се грижат за това проблемите да бъдат решавани, вместо покривани," допълни посланикът на Германия.

По думите му, свободата на медиите и свободата на словото означават „правото да казваш на хората това, което не искат да чуят".

„По този начин се създава почвата, върху която цветето на демокрацията да може да разцъфне. Само ако медиите изпълняват своята задача, тогава е възможно да се създаде едно здраво гражданско общество," каза още Матиас Хьопфнер.

Дипломатът подчерта, че ЕС ще следи много внимателно тези въпроси, защото Съюзът не е само зона за свободна търговия, а е в основата си една общност на споделени ценности.

В своето слово президентът Росен Плевнелиев подччерта важността на новите технологии, но определи като много по-важна качествената програма, която ще бъде предоставена на хората с цифровизацията.

Държавният глава обърна внимание на значението на медийния плурализъм, определяйки медийното пространство като „предпоставка за формирането на културата на една нация".

„Дигиталното развитие, което стои пред нас, трябва да ни мотивира, това е част от развитието на нашата нация," заяви Росен Плевнелиев и подчерта, че едва 14% от българите знаят какво е цифровизацията на телевизията.

#„Репортери без граници" #Матиас Хьопфнер #Съвет за електронни медии #СЕМ #Росен Плевнелиев #Президент на България #цифровизация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"