Официално отнеха от Гешев Бюрото за защита на свидетелите

Официално отнеха от Гешев Бюрото за защита на свидетелите
A A+ A++ A
Напълно окончателно - Бюрото за защита на свидетелите минава на подчинението на правосъдния министър. Звеното вече няма да се контролира от главния прокурор.

Това стана факт след като Министерския съвет одобри приетите преди месеци в предишното Народно събрание промени. Депутатите в 46-тия парламент приеха общ законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. Всичко това се случи пък на фона на критиките към Бюрото за защита - смята се, че звеното е дало на обвинител №1 полицейски функции, а освен това доклад за дейността му през 2020 г. показа значително набъбване на бюджета, без към програмата да са включени нови лица. 

С одобрената от МС днес промяна Бюрото по защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, се преобразува в самостоятелна организационна структура - Бюро по защита на застрашени лица.

Днес от МС обясняват, че в изпълнение на законовата разпоредба е необходимо да бъде изменен и допълнен подзаконовият нормативен акт - Правилника за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, като се приведе в съответствие със закона с цел безпроблемното функциониране на бюрото.

С приемането на акта ще се намали максимално рискът за осъществяване на противоправни посегателства спрямо застрашени лица и пряко свързаните с тях хора, както и ще са налице всички предпоставки за своевременното предприемане на необходимите комплексни мерки за защита и дейностите, свързани с тях, обясняват от МС.

#Иван Гешев #прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »