Станишев: Комисия за АЕЦ „Белене" ще обърка гражданите преди референдума

Станишев: Комисия за АЕЦ „Белене" ще обърка гражданите преди референдума
Проверката на проекта АЕЦ „Белене" от страна на специално създадена анкетна комисия в парламента цели да обърка гражданите преди референдума, твърди лидерът на левицата Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Проверката на проекта АЕЦ „Белене" от страна на специално създадена анкетна комисия в парламента цели да обърка гражданите преди референдума, иницииран с подписка от БСП, твърди лидерът на левицата Сергей Станишев.

От парламентарната трибуна той коментира предложението на депутати от ГЕРБ и Синята коалиция за създаване на Временна парламентарна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ „Белене" от 2002 г. до края на март 2012 г., предаде БГНЕС.

Лидерът на БСП обвини сините, че „преследват угоднически" интересите на управляващите, за да объркат хората и да манипулират общественото мнение.

Народен представител и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров каза в началото на дебата, че ако проектът за АЕЦ „Белене" се бе случил в Германия и бяха правени разходи за стотици милиони лева без документ, щеше да има много подадени оставки.

Според него този проект десетки пъти нарушава Закона за обществените поръчки и 1,5 млрд. лв. вече били хвърлени на вятъра без договор.

Мнението на Мартин Димитров е, че в ГЕРБ нямат категорична позиция по проекта, а такава временна комисия трябва да извади наяве цялата истина, за да жъде проектът АЕЦ „Белене" „претоплян".

Депутатът от БСП и бивш енергиен министър Румен Овчаров пък изрази пълната си подкрепа към създаването на такава комисия, защото тя щяла да провери освен договорите за втората атомна централа от управлението на Тройната коалиция, така и тези на НДСВ и ГЕРБ.

„Правете комисии, проверявайте, но след 10 месеца мандатът ви свършва и прокуратурата ще продължи работа. Вие осъзнахте, че направихте една огромна глупост - загубихте първия и втория етап от битката за АЕЦ „Белене"," обърна се Румен Овчаров към управляващите.

Според него едва ли ще се намери българин, който ще приеме чужда компания да строи АЕЦ „Белене".

„Очаквам от вас да чуя, че този референдум сте го платили вие, инициирали сте го - това е поредното нахалство, което очаквам от вас," посочи още червеният депутат.

Народният представител от ГЕРБ Диан Червенкондев изрази задоволство от подкрепата за такава комисия от страна на БСП, защото тя щяла да обхване целия период от 2002 до 2012 г. и да провери „абсолютно всичко".

„Ако нямате притеснения, подкрепете тази комисия. Нека да излезе тази комисия, да видим защо тогава министър-председателят не е подписал договора. Тогава ще бъде информиран целият народ," каза Диан Червенкондев.

Депутатът от Синята коалиция Иван Иванов ще веднъж изрази убеждението си, че това е един от най-непрозрачните проекти в България.

„Създаването на комисията е от ключово значение, за да могат българските граждани да направят информиран избор на референдума. Първата задача на тази комисия, която трябва да се направи, е да се разсекретят материалите по проекта АЕЦ „Белене". Тя трябва да даде ясни отговори и на редица други въпроси - как така проектът тръгна със задание да се дострои първи блок на АЕЦ „Белене" и как после бе променен за строеж на два нови блока," припомни той.

#АЕЦ „Белене" #референдум #Сергей Станишев #ГЕРБ #Синята коалиция #Анкетна комисия #БСП #Мартин Димитров #Закон за обществените поръчки #Румен Овчаров #Диан Червенкондев #Иван Иванов #депутат от БСП #депутат от ГЕРБ #депутат от СК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници