Янев и Заев в МС: Трагедията е обща, болката е голяма, в добро и лошо сме заедно

Янев и Заев в МС: Трагедията е обща, болката е голяма, в добро и лошо сме заедно
A A+ A++ A

На всички нива с Република Северна Македония е създадена координация и се надяваме от разследването да научим онези уроци, които ще ни предпазят от подобни трагедии в бъдеще. Това каза премиерът Стефан Янев в съвместно изявление с прремиера на РСМ Зоран Заев, който е у нас във връзка с автобусната катастрофа, при която загинаха 45 души.

"Днес е ден, който е белязан за българския народ с две трагедии - във варненското село Рояк, където загинаха български граждани в Дома за възрастни хора, която в момента се разследва. По-малко от 7-8 часа нова трагедия беляза тази нощ - катастрофа с пътнически автобус, регистриран в РСМ, с граждани както на РСМ, така и с други народности. Трагедиите са общи и са това, което ни докосва, което ни прави съпричастни, без значение каква националност са хората, които вече не са при нас", посочи Янев.
Той съобщи, че българското правителство обмисля Ден на траур за загиналите. Двамата премиери отказаха да коментират политически теми с думите, че днес е ден за съпричастност. Янев каза, че винаги е вярвал в диалога и в търсенето на решения в интерес на двата народа. В добро и лошо сме заедно, братски народи сме и в добро и лошо трябва да си помогнем, заяви Зоран Заев. Кога и на комшията е хубаво и на нас е хубаво, посочи той по повод изборите у нас, но също отказа да коментира политически теми.

Янев изрази съпричастност със семействата на загиналите и едновременно с това каза, че българската държава във всичкитте й органи, имащи отношение към безопасността, овладяването на бедствия работи бързо и е на място и в момента.

Той посочи, че общото заключение на медиците, е, че настанените в болница в близките един-два дни ще бъдат в състояние да бъдат транспортирани към местата, в които живеят.

В координация сме с премиера Заев от ранните часове на тази сутрин, властите на двете страни имат координация по сектори и министерства, изтъкна той.

Премиерът на РСМ започна със съболезнования за двете трагедии, при които загинаха хора. Той каза, че е посетил ранените в болницата и заяви, че те са в добро състояние и няма опасност за живота им.

Координацията е на високо ниво - между двамата премиери и между службите, подчерта той и допълни "Болката и за двата народа е голяма".

Премиерът на РСМ не коментира вероятните причини за трагедията, като каза, че експертите трябва да се произнесат.

Стефан Янев посочи, че не би приел никакъв вид спекулация, че участъкът на мигастралата, възможни дупки или неравности, са били от значение в този инцидент. От видимата картина по-скоро друга е причинаа, друг е вариантът, каза служебният премиер.


#Янев #Заев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"