Европа се надига: Масови протести срещу COVID мерките

Европа се надига: Масови протести срещу COVID мерките
A A+ A++ A

Масови протести в Европа срещу противоепидемичните мерки. Десетки хиляди се включиха в митинг в Брюксел.

Някои от демонстрантите хвърляха фойерверки срещу полицаите, които отвърнаха със сълзотворен газ. Протестиращите са недоволни главно от изискването за „зелен пропуск“, който забранява достъпа на неваксинирани да определени места, като ресторанти и барове, предаде bTV.  

Хиляди демонстранти излязоха по улиците и в Австрия, Хърватия и Италия. По-рано СЗО изрази загриженост относно растящия броя на заразени в Европа. Според регионалния директор Ханс Клуге, ако мерките не бъдат затегнати, може да се очакват още половин милион смъртни случаи до идната пролет.

Австрия в локдаун и с нови изисквания за влизане в страната

Поради влошената епидемична ситуация от днес в Австрия е въведен общонационален локдаун, който се предвижда да продължи до 13 декември 2021 г.

Освен това австрийските власти въвеждат нови условия за влизане в страната без карантина, според които се намалява валидността на изискваните документи, удостоверяващи имунизация, преболедуване или тестване във връзка с COVID-19.

Срокът на валидност на сертификатите за ваксинация ще бъде намален от 360 дни на 270 дни. Сертификат за наличие на антитела вече няма да бъде валиден като доказателство за нисък епидемичен риск. Валидни остават само резултатите от PCR тестове (до 72 часа след вземане на проба), като антигенните бързи тестове остават да важат по изключение - при служебни пътувания, пътувания с цел обучение на ученици и др. За тези изключения валидността на теста е до 24 часа.

МВнР припомня, че от 15 ноември 2021 г. Австрия въведе локдаун за неваксинираните и непреболедувалите COVID-19 граждани над 12-годишна възраст, като участието в избори е сред изключенията от наложените ограничения. 

#протест #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »