Вотът в чужбина (ОБНОВЕНА)

Вотът в чужбина (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Разкритите секции зад граница са 750, най-много – в Обединеното кралство – 132 и в съседна Турция – 126. 

В 9 часа (българско време) приключи гласуването в най-рано отворилата секция за балотажа - в град Крайстчърч, Нова Зеландия, съобщи МВнР. Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и на западното крайбрежие на Канада -  в 6 часа българско време в понеделник.

Заради часовата разлика изборните секциите във Великобритания, Ирландия и Исландия отвориха в 9 ч. българско време.

В Испания изборният ден започна в 7 часа местно време. Последни отвориха секциите на Канарските острови заради часовата разлика. В Барселона отново има 2 избирателни секции в сградата на Генералното консулство, а заявление за гласуване в града са подали 236 души. Очаква се висока активност, след като на първия тур на изборите гласа си дадоха 15 159 сънародници. През 2016 година до урните стигнаха 11 282 български граждани. На първия тур за двойката Румен Радев - Илияна Йотова гласуваха 9 304 души, което е 62.18% от действителните гласове. За Атанас Герджиков бяха дадени 2 526 гласа или 16.88 на 100 от гласовете. От всички гласували 363 отбелязаха, че не подкрепят никого, а 196 бяха недействителните гласове.

В Кипър изборният ден започна навреме и протича безпроблемно. Пред секциите има желаещи да дадат своя глас, а след 10.00 ч. започнаха да се образуват и опашки. В най-голямата секция на острова – посолството в Никозия, до 10.00 ч. преминаха 120 души. Идват и хора, които не са гласували на първия тур, съобщи за БНР председателят на избирателната комисия Снежана Георгиева. Работят 7 секции, разкрити във всички градове, където живеят големи групи наши сънародници. В 5 от тях вотът е машинен. По две устройства са инсталирани в двете големи секции – в Никозия и в Лимасол. Три секции са с по една машина, а в двете най-малки гласуват с хартиени бюлетини. На първия тур в изборите за президент и вицепрезидент в Кипър гласуваха 2284 българи.

Изборният ден в Русия започна в 4 ч. българско време с отварянето на секцията в българското консулство в Екатеринбург, предава БНР. В 6 ч. отвориха врати и другите секции: в посолството ни в Москва, в Българския център на промишлеността и в генералното консулство на страната ни в Санкт Петербург. И в четирите секции се гласува с хартиени бюлетини. Около 200 наши сънародници в Русия са подали електронни заявления за гласуване. Онези, които не са го направили, но искат да упражнят правото си вот, трябва да попълнят декларация на място и да представят валиден документ за самоличност, след което ще бъдат включени в списъците. На първия тур на изборите за президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова получиха 350 гласа. За Анастас Герджиков и Невяна Митева гласуваха 49 души. 
 
В Обединеното кралство първият кръг на изборите за народни представители и президент протече скокойно, при активност съвсем малко по-ниска от изборите през юли. На 14 ноември имаше известно объркване с адресите на някои секции в Лондон, но сега, при вече отигран един кръг, очакванита са да няма пробеми от такъв характер.  От 132 секции 46 са в Лондон. На първия кръг в гласуването за президент Румен Радев събра най-много гласове. Той бе предпочетен от 66,15 на сто от избирателите. На второ място остана Атанас Герджиков с 11,90%. Трети с 8,81% се нареди Костадин Костадинов, а на четвърто място завърши Лозан Панов с 6,43 на сто. Интересен факт е, че Луна Йорданова получи 1,23% и изпревари Мустафа Карадайъ, който има 0,98%. Избирателните секции във Великобритания ще отварят врати в 9.00 часа сутринта българско време, поради часовата разлика, и трябва да затворят 22.00 часа също българко време, ако в някои от тях не се наложи удължаване на изборния ден. Прогнозата е за сравнително хубаво време за сезона, както бе и на първия тур.

В Съединените Щати на балотажа се гласува в същите 55 секции, на които се гласуваше на изборите 2 в 1 миналата седмица. В 8 може да се гласува с машинa - в столицата Вашингтон, в Ню Йорк, Атланта, Сиатъл и в района на Чикаго и Лас Вегас. На едно от местата - Сейнт Луис ще се гласува с бюлетини разпечатани на място. До разпечатването на бюлетини на място се стигна според ЦИК “поради невъзможността да бъдат доставени навреме заради кратките срокове и големи разстояния.” 

По-рано източници на БНР изразиха притеснение, че забавянето на доставките по принцип, заради пандемията от Covid-19 би могло да забави и бюлетините като до последно в САЩ имаше опасения за пристигането им в четири от 55-те секции. На изборите преди седмица броят на гласувалите в САЩ българи надмина 11 500 и подобри рекордното високата активност от около 10 500 на вота през април. 

В Белгия секциите остават 15, а в и в Люксембург - 2. Машините в Гент и Антверпен са с по 1 по-малко заради по-малкия брой гласоподаватели миналата неделя. 

Секциите са 6 в Брюксел, по две в Гент и в Антверпен и по една във Варегем, Льовен, Маасмехелен и Хаселт. Освен в Гент и в Антверпен, машинно гласуване ще има и в постоянното ни представителство в Брюксел. На изборите миналата неделя вота си дадоха 4700 души в Белгия спрямо 3700 на парламентарните избори през юли, а в Люксембург - 840 срещу 650 през юли. Не се очакват проблеми с формирането на секционните комисии или с организацията на гласуването като цяло.

Балотаж в условията на рекордна заболеваемост в Германия. В страната има 40 секции, в които може да се гласува машинно и на хартия. Две са в Лайпциг - в кметството на града. В 600-хилядния град и околностите живеят около 2 000 българи. Всички материали и техника пристигнаха безпроблемно ден по-рано, каза за БНР председателят на едната от секционните избирателни комисии – Росица Комитова. 

От утре в Саксония затварят дискотеки, барове и нощни клубове. Няма да работят музеи, театри, кина, фитнеси и спортни съоръжения. Същото важи за коледните базари. Забранява се употребата на алкохол на обществени места. Няма да се допускат зрители на стадионите. Забранява се настаняването на туристи в хотели, пансиони, апартаменти и къмпинги. Остават отворени магазините и ресторантите, но само за отговарящи на т. нар. 2G правило – ваксинирани или преболедували. То не важи за магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите. Отворени остават и училищата и детските градини. От сряда на работното място присъствено могат да бъдат само ваксинирани и, преболедували, а неваксинираните ще бъдат тествани всеки ден. Ако откажат – преминават на работа от къщи. 4-милионната Саксония е с най-малко ваксинирани от всички 16 провинции на Германия – близо 58 на сто имат две дози. 

В Белгия секциите остават 15, а в и в Люксембург - 2. Машините в Гент и Антверпен са с по 1 по-малко заради по-малкия брой гласоподаватели миналата неделя. 

Секциите са 6 в Брюксел, по две в Гент и в Антверпен и по една във Варегем, Льовен, Маасмехелен и Хаселт. Освен в Гент и в Антверпен, машинно гласуване ще има и в постоянното ни представителство в Брюксел. На изборите миналата неделя вота си дадоха 4700 души в Белгия спрямо 3700 на парламентарните избори през юли, а в Люксембург - 840 срещу 650 през юли. Не се очакват проблеми с формирането на секционните комисии или с организацията на гласуването като цяло.

В Гърция българските граждани имат възможност да гласуват в 26 секции. Очаква се висока активност в Атина, където са отворени 7 секции. Там се гласува с машини. С машини се гласува и в генералното консулство в Солун, където миналата неделя имаше опашки от чакащи. Въпреки, че в туристическите райони няма открити секции, много българи, които живеят и работят на Халкидики, пътуват до секциите в Солун и град Ставрос. За намиращите се на остров Тасос най-близката секция е в Кавала. Туристите могат да гласуват в Солун, Кавала, Комотини и Александруполис. Очаква се висока активност на избирателите и на островите Крит, Кос, Родос и Корфу.

Изборният ден в Чорлу започна спокойно. 4 от 8-те секции в Чорлу се намират в едно от училищата в града. На първият етаж се гласува с бюлетини, а на втория - с машини. И днес в една от стаите, които се намират в непосредствена близост до секциите, има хора, които помагат на избирателите да попълнят своите декларации, предава НОВА.

Вотът в Турция ще се следи с особено внимание. Дипломатическо напрежение между двете страни беляза последните дни, след като южната ни съседка беше обвинена за намеса в изборите у нас.

 

Снимка: Младен Петков/БНР

#президентски избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »