Еврика! Откриха уникални клетки в мозъка

Еврика! Откриха уникални клетки в мозъка
A A+ A++ A

Биолози са открили в кората на мозъка при хора и пойни птици специална група клетки, които произвеждат сигнали, няколко десетки пъти по-бързо от всички останали неврони, съобщи пресслужбата на Орегонския университет по здравеопазване и наука в (OHSU).

Въпросните клетки помагат на птиците да учат нови песни, а на хората - да използват оръдия на труда, обясняват учените.

"Тези клетки са от решаващо значение за координацията и изпълнението на най-трудните действия. Представете си пианистите - те трябва да мислят и действат толкова бързо, че когато изпълняват музикални произведения, са принудени постоянно да разчитат на механичните действия и движения, които са практикували по време на обучение", казва професор Клаудио Мело от изследователския екип.

Мело и колегите му са направили откритието в хода на експерименти, в които са се опитали да разкрият механизми, помагащи на зебровите амадини - малки пойни птици от семейството на чинките, да научават нови мелодии.

Експерименти, като тези, според много учени, са изключително важни за разбирането как е възникнал друго сложно средство за общуване с родственици - човешката реч. 
 
 
 БТА

#мозък

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"