За поредната, която няма да е последната...

За поредната, която няма да е последната...
A A+ A++ A

Наскоро си поговорихме с вас за статистиката на нападнати жени на улицата, описахме ви различни ситуации и се опитахме да ви помогнем, давайки ви съвети как да се защитите. Тогава не си дадохме сметка, че у нас един друг тип насилие е тема, която за мнозина е позната до болка. За някои жени истинската заплаха не дебне зад някой ъгъл в тъмното, а живее с тях в собствения им дом, спи в леглото им, храни се на една маса с тях.

Поне 9 жени бяха убити от партньорите си още при първия локдаун през 2020 г., всекидневно жени биват бити от мъжете си в собствените им домове, а наскоро 33-годишната Евгения не успя да доживее края на тази година, защото бе брутално удушена от съпруга си и натикана в куфар.

Иска ни се тези неща да не се случват, правим се, че не ги чуваме и виждаме и същевременно си казваме, че това на нас няма да ни се случи. Но никоя от нас не е защитена или застрахована срещу подобно нещо. Дълго време се чудехме дали да продължаваме да наливаме сол в раната, но факт е, че жени всекидневно биват бити и унижавани, а някои от тях дори не доживяват следващия ден. Не доживя и поредната - Евгения, която изчезва безследно, докато не намират безжизненото ѝ тяло в склад в Перник. Тя е поредната жена попаднала в черната статистика, поредната, убита от мъжа, на когото е отдала живота си, на когото се е доверила, когото е обичала.

Ходела на фитнес късно, казват някои. Така като я гледали каква е изрусена, ставало ясно що за стока е. Шавлива била... Нормалните жени сервирали вечеря на семейството си, докато тя ходела да тренира. То било ясно защо ходи на фитнес.. Такива жени като нея само едно търсят... Хубаво е направил Орлин, че я е убил, напълно оправдано... Жени като нея това заслужават...

Чувстваме се отвратени, защото това коментират из мрежата. Това ни е народопсихологията. Оправдаваме убийство, извършено върху жена, само защото е правела нещо, което "не се е харесвало" на партньора ѝ. Убийство от ревност, от любов - сякаш това е уважителна причина да отнемеш живот. И докато неволно или съвсем осъзнато толерираме подобни прояви, ще има жени, всекидневно пребивани, някои за съжаление и до смърт.

Но защо търпят? Защо не си тръгнат?

Истината е, че не е лесно. Много от жените в подобна ситуация започват да оправдават партньорите си и им прощават при всяко следващо извинение. Тези мъже са отлични манипулатори, които много добре знаят как да изиграят картите си, за да задържат жертвата до себе си.

Когато всекидневно им бива внушавано, че не стават за нищо, че никой няма да ги приеме, че без него с тях е свършено тези жени живеят в постоянна манипулация и страх. Започват да живеят с мисълта, че той може и да я бие, но поне е загрижен за нея и я приема такава, каквато е.

Четете целия тест на Jenite.bg

#жена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Мнения
Последно от Мнения

Всички новини от Мнения »