НА ЖИВО Денков разкри кога тестовете в училищата ще отпаднат и се обяви против задължителната ваксинация

НА ЖИВО Денков разкри кога тестовете в училищата ще отпаднат и се обяви против задължителната ваксинация
A A+ A++ A

Тестовете за деца отпадат, когато заболеваемостта падне под 250 на 100 000 население. Това каза образователният министър акад. Николай Денков. Той отговаря на въпроси на гражданите в рубриката "Властта говори. Открито" във Фейсбук страницата на Министерския съвет.

Никога не съм подкрепял задължителна ваксинация нито на ученици, нито на учители, уверява той.

В рамките на един месец ще сме пред сериозен епидемичен взрив, ако разхлабим мерките за безопасна среда, предупреди министърът.

„Търсим вариант да върнем по-големите училища. Родителите се настроиха срещу тестовете, но те се използват на много места по света“, добави той, а след това разкри, че 6,5% са ваксинираните деца във възрастовата група, в която могат да се имунизират. 4% са преболедували, уточни акад. Денков. 

Ниският процент, отчетен от тестовете, според него е заради изолацията на децата. „Целта ни е те да се върнат в училище, но ако под 50% от родителите са съгласни за тестове, ще имаме сравнително добро образование в електронна среда“, добави той.

„Искаме ефективно тестване. Не може да се правят вкъщи и след това да ги носиш в клас, за да го показваш, тъй като производителите казват, че до 15-тата минута от вземането на пробата трябва да се отчете резултата“, заяви министърът. 

"Над 1000 деца седмично се разболяват. Имаме и такива в болниците, както и случаи, при които губят живота си. Щастлив съм, че имаме малко положителни тестове в училище, но ако  причината за това е свързана с изолацията, която бяхме наложили“, подчерта той.

„Към момента не може да се каже дата, на която големите ученици ще се върнат в клас. Всичко зависи от това кога ще бъдат доставени безплатните тестове“, изтъкна академикът.  

„Пристигнат ли тестовете, ще ги разпределят за 24 часа, а родителите ще бъдат уведомени 2 дни по-рано. В момента са поръчани близо 3 милиона теста, от тях са пристигнали 851 000“, уточни той.

Той припомни, че за родителите, чиито деца са на онлайн обучение, е предвидена помощ от 650 лева. 

„15 млн. лева са отпуснати за училищата. Те вече имат предоставени средства за тестовете за учители. Изобщо не е такова положението, каквото е описано в медиите. Парите са предназначени за допълнителни разходи, наложени от пандемията, както и за осигуряване на безплатно тестване на училищния персонал. До няколко дни средствата ще бъдат преведени към общините, а оттам и към училищата“, заяви министърът. 

"Ако бяхме като германци, австрийци, французи и се бяхме ваксинирани, нямаше да имаме толкова висока заболеваемост и да се налагат такива мерки. Не искам да повторим ситуацията от миналата година, когато починаха 110 учители. Вие искате ли?", попита той.

На въпроса защо учениците да слагат маски, след като е доказано, че са здрави, Денков отговори, че не било установено това, а имало вирусен товар, който не се хващал от теста и било възможно да пренасят вируса. 

Той съобщи, че идеята училищата да плащат тестовете на големите ученици отпада. 

За да се облекчи проблемът с доставките, се обсъжда и вариант учениците от гимназията да ползват друг тип тест, при който сами си взимат проба от носа.

Ако учител откаже да се тества и не е ваксиниран, излиза в отпуска, каза академикът, след като бе попитан дали неимунизираните педагози ще бъдат уволнявани. 

#Николай Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"