Тошо Тошев осъди България в Страсбург

Тошо Тошев осъди България в Страсбург
Главният редактор на вестник „Преса" Тошо Тошев и журналистката Светлана Йорданова са осъдили България в Страсбург. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главният редактор на вестник „Преса" Тошо Тошев и журналистката Светлана Йорданова са осъдили България в Страсбург.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) призна, че спрямо двамата българските власти са извършили нарушение на правото им на свободно изразяване, регламентирано от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, предаде „Правен свят".

Поводът за решението на съда в Страсбург е съдебен произвол срещу журналистката и Тошо Тошев, в качеството му на главен редактор на вестник „Труд".

Двамата са били осъдени от български съд да платят обезщетение на бивши служител на МВР и на Националната следствена служба.

Николай Тодоров е бил цитиран като обвиняем в публикация на вестника от 1996 г. с автор Светлана Йорданова, в която авторката напълно добросъвестно се позовава на официално съобщение на пресцентъра на МВР, както и на прокурор от военна прокуратура за образувано наказателно производство, направено в присъствието на няколко журналисти и отразено и в други медии.

Наказателното дело срещу бившия служител на МВР Николай Тодоров за злоупотреба със служебно положение (неправомерно присвояване, укриване и използване на секретни служебни документи) беше прекратено години по-късно.

Светлана Йорданова, която сега работи като редактор във вестник „24 часа", ще получи обезщетение от 4500 евро плюс 1518 евро за разноски по делото.

Тошо Тошев не е претендирал обезщетение за вреди и разноски по делото.

„Това е най-доброто решение срещу България, визиращо свободата на словото и даващо стандарт за границите на допустима намеса на държавата в дейността на медиите и журналистите," заяви за „Правен свят" адвокат Михаил Екимджиев, който заедно с Катина Бончева защитаваше Светлана Йорданова в Страсбург.

Адвокат на Тошо Тошев пред Европейския съд по правата на човека бе Ина Лулчева.

#вестник „Преса" #Тошо Тошев #Светлана Йорданова #Страсбург #Европейски съд по правата на човека #ЕСПЧ #вестник „Труд" #МВР #Национална следствена служба #„24 часа"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"