Междузвездни войни сега! НАСА скочи на Русия заради антиспътниково изпитание-стрелба

Междузвездни войни сега! НАСА скочи на Русия заради антиспътниково изпитание-стрелба
A A+ A++ A

Администраторът на НАСА Бил Нелсън излезе с остро становище относно агресивната и безотговорна постъпка на Русия, която включваше изпитание на антиспътниково оръжие, с което замърси околоземната орбита с хиляди космически отломки и застраши живота на астронавтите на Международната космическа станция. 

"Подобно на държавния секретар Блинкен, аз съм възмутен от тази безотговорна и дестабилизираща постъпка", се казва в становището на Нелсън, публикувано официално на уебсайта на НАСА. "Със своята продължителна и легендарна история в пилотираната космонавтика е немислимо, че Русия не просто ще застраши американските и международните партниращи астронавти на МКС, но и своите собствени космонавти. Нейните постъпки са безразсъдни и опасни, застрашавайки също така китайската космическа станция и живеещите ѝ на борда тайконавти.

Всички нации имат отговорност да предотвратят умишленото предизвикване на отломки от антиспътникови оръжия, за да се грижат за безопасна и устойчива космическа среда.

НАСА ще продължи да наблюдава отломките през следващите дни и по-нататък, за да осигури безопасността на нейния екипаж в орбита".

Вчера екипажът на Международната космическа станция получи заповед да затвори шлюзовете на радиалните модули, вкл. "Колумб", "Кибо", "Постоянния многоцелеви модул", надуваемия модул "Бигълоу" и шлюзовия модул "Куест".

На този етап шлюзовете между американския и руския сегмент на МКС остават отворени. 

Космическата станция преминава през облака от отломки веднъж на всеки 90 минути, а вчера, на 15 ноември, тя трябваше да маневрира на два пъти, за да ги избегне. 

Светослав Александров, cosmos.1.bg

#НАСА #космос #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"