Анализ в швейцарска медия: ПП обещават, но дали могат да изпълнят? Възраждане обра антиевропейската утайка, която има в България

Анализ в швейцарска медия: ПП обещават, но дали могат да изпълнят? Възраждане обра антиевропейската утайка, която има в България
A A+ A++ A

Сара Новотни, кореспондент на швейцарската обществена медия SRF, коментира изборите в България под заглавието „Защо в Югоизточна Европа има толкова малко надежда“.

Ето как вижда нещата журналистката:

„Двама мъже, които основаха своята партия едва преди няколко седмици, спечелиха парламентарните избори в България. Те са възпитаници на елитния Харвардски университет. И казват, че могат да прекършат гръбнака на корупцията, която разяжда най-бедната страна в ЕС така, както ръждата разяжда стари тръби.

Тези двама мъже, Кирил Петков и Асен Василев, обещават много на всички онези, които мечтаят за една друга България. Но може би в крайна сметка все пак ще разочароват всички обнадеждени.

Защото в държавата България не просто има нещо гнило. Гнили там са много неща - и Петков и Василев го разбраха най-късно в мига, когато влязоха в служебния кабинет. (…)

Двамата откриха какви ли не подмоли: данъчната служба не била събрала повече от 5 милиарда евро данъци, а просто ги отписала. Най-вече данъци на фирми, които са в приятелски отношения с властниците. На границата митничарите таксували луксозни автомобили като някакви трошки - тоест, вносителите почти не плащали мито за колите. Ето защо Петков и Василев смениха шефовете на данъчната и на митническата служба. Оттогава насам в България се събират доста повече данъци и мита.“

"Ако управляват с БСП, едва ли ще могат да разчистят България"

По-нататък в коментара на Сара Новотни се казва, че партията на двамата доскорошни министри „Продължаваме промяната“ навярно ще има нужда от социалистите, за да може да управлява:

„Но социалистите - и това не е преувеличение - се числят сред най-корумпираните в България. Не беше толкова отдавна, когато ЕС спря парите за България, понеже тъкмо социалистите прекалено очевадно поливаха с тези пари най-вече собствената си градинка. Ако на Петков и Василев им се наложи да управляват с такава партия, тогава едва ли ще могат да разчистят България в съзвучие със своите представи. А много българки и българи сякаш и бездруго са изгубили вяра в една политика на чистите ръце.“

И германската обществено-правна медия АРД обръща сериозно внимание на изборите в България. В своите анализи кореспондентът Клеменс Ференкоте между другото отбелязва:

"Дълбок разлом в България"

„И след третите парламентарни избори в рамките на една година в България сформирането на правителство отново изглежда доста трудно. (…) Резултатите онагледяват дълбокия политически разлом в България след над десет години под управлението на Борисов. Страната се бори срещу нарастващия брой заболявания от коронавируса и срещу растящите цени на енергоносителите. Освен това много от хората са бесни заради широко разпространената корупция.“

А политоложката Йохана Даймел, член на Управителния съвет на Дружеството за Югоизточна Европа, коментира пред Дойче веле:

"Кирил Петков и Асен Василев не са професионални политици, а по-скоро мениджъри – така изглеждат нещата отстрани. Те искат политическият и административният апарат да работят, а икономиката да расте, без държавната машина и сметките на олигарсите да бъдат „смазвани“ с големи корупционни подкупи. Петков и Василев атакуват апарата, просмукан от хора на ГЕРБ и ДПС, което може да върне доверието в работещата държава. Има обаче опасност България да се сдобие със слабо правителство, неспособно на сериозни реформи. А това е основание за загриженост, особено с поглед към българската блокада за членството на Северна Македония в ЕС. Още в изборната нощ Петков загатна, че не се очертава скорошно прекратяване на българското вето по този въпрос. Аз споделям и загрижеността, че евентуален трети провал при съставянето на правителство може да доведе до сериозна криза на доверието, дори да застраши самата парламентарна демокрация. Сценарият на Трифонов не бива да се повтаря."

Влизането в НС на „Възраждане“ Йохана Даймел коментира така:

"Това означава, че в българския парламент отново ще има една русофилска, антиевропейска и дяснорадикална партия. Спечелените от нея 5% от гласовете трябва внимателно да бъдат анализирани, макар че, според мен, те не представляват някаква основна заплаха. „Възраждане“ обра онази крайнодясна националистическа утайка от населението, която така или иначе си съществуваше, а сега просто получи допълнителен тласък от антиваксърите. Депутатите на Костадинов сега ще разполагат с допълнителна политическа трибуна в Народното събрание, но няма да имат сериозно политическо влияние. Ако търсим паралел с Германия, ще видим, че популистката „Алтернатива за Германия“ е представена в редица провинциални парламенти, както и в Бундестага. Актуални проучвания показват, че 50 процента от антиваксърите изразяват политическа близост именно до тази партия."

#ПП #Възраждане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »