ЦИК: Активността няма да достигне дори 40%

ЦИК: Активността няма да достигне дори 40%
A A+ A++ A

Избирателната активност няма да надхвърли 40 на сто - в най-добрия случай.

Такава прогноза направи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов, съобщавайки каква е активността към следобедните часове.

Малко над 1,7 млн. души са гласували за президент – или 25,72%. 1,69 млн. са дали вот за Народно събрание – 25,58 на сто.

"Хората предпочитат да гласуват и за двата избора", става ясно от данните, отчете и Томов.

Изненадващо най-високата избирателна активност за страната е измерена в столицата, което се случва за първи път. Тя е в в 23-ти МИР - 32,74 на сто. Най-ниска е в Кърджали - 19,06%.

"Като че ли наистина за нашите стандарти твърде много избори правихме през тази година и вероятно това дава отражение. Както и COVID пандемията, която въздържа по-възрастните хора. Нека се надяваме, че в последните часове българите ще гласуват по-активно, защото колкото по-голяма е активността, това дава легитимност на изборния резултат", направи своя коментар Томов.

Другият говорител на комисията - Росица Матева, отчете 14 жалби и 131 сигнала към момента. Както и 59 машини неработещи машини (на фона на около 13 000 в страната и в чужбина).

Двамата говорители не можаха да отговорят в конкретика на сигналите, които идват от секции в Турция - за това, че членове на СИК, а не избирателите боравят с машините, гласувайки на практика вместо тях, както и за агитация с SMS-и, като хората недоумяват как една политическа партия се е сдобила с мобилните им телефони. Томов определи "помощта" от членовете на комисиите като "грубо нарушение".

"Проблемът е в честотата. Такива случаи винаги ще има. Не мисля че има страна в света, която може да гарантира напълно липсата на подобни нарушения. Добре би било да получаваме сигнали от медиите. Засега няма много такива сигнали", посочи той.

А Матева допълни, че в комисията са получили "доста сигнали за агитация във Viber". За SMS-ите посочи: нека да бъде подаден сигнал до ЦИК, за да бъде разгледан.

#ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »