Мондиалът в Катар ще е уникален по много неща! Настаняват феновете и из круизни лайнери

Мондиалът в Катар ще е уникален по много неща! Настаняват феновете и из круизни лайнери
A A+ A++ A

Една година до голямото начало на Световното първенство, а Катар вече се стреми да извлече всички ползи от домакинството, за което са пръснати над 12 милиарда лева.

Образът на Неймар популяризира Националната банка на Катар и е на всеки ескалатор и в метростанцията на стадион Лусаил, където ще се проведе финалът. Роберт Левандовски заема видно място в най-новия видеоклип за безопасност на държавната авиокомпания. Очаква се посланикът на Катар - Дейвид Бекъм, да пристигне за Гран при на Катар следващия уикенд.

„Вълнението е на път да започне. Готови ли сте?“ е съобщението на международното летище Хамад в Доха. Изобщо - домакините не си губят времето относно маркетинга на турнира.

Разследване на "Mail on Sunday" относно готовността на Катар за турнира разкри огромните предизвикателства, пред които все още е изправена тази малка страна:

1. На строителните работници-имигранти им бе казано, че трябва да напуснат страната до следващия август, като е позволено да останат единствено персоналът за почистване и градинарите. На останалите им е обяснено, че ще се върнат след края на турнира, когато и ще им бъде платено.

2. В момента огромни части от изкуствения град са разкопани, тъй като Катар се бори за инсталиране на дренажна система и изграждане на жилища. Правителството все още не дава обяснение защо разкопките се бавят толкова и въпреки, че вероятността да вали е малка, едно евентуално наводнение, подобно на това от октомври 2018 година, ще провали изцяло събитието.

3. Туроператорите очакват невероятен наплив, с налични едва 130 000 стаи за 1,3 милиона фенове, които се очакват. Хотелите все още се строят, като сградите не са готови дори наполовина и имат само скелетни конструкции.

4. Операторите на места с палатки в пустинята също се надяват на небивал интерес. Отвъд химическите заводи, електрическата станция и газовата централа, се намират палатковите лагери, където богатите катарци пребивават, любувайки се на разточителен живот. Организаторите се надяват, че ще има достатъчно фенове, които да останат именно в тези лагери.

5. Катар нае два круизни лайнера за настаняване на 4000 фенове в „плаващи хотели“. Сделката с компанията, базирана в Швейцария, вече е подписана, а служители на пристанището казват, че са предвидени и  лодки като луксозна алтернатива.

"Ще има лодки, които да отвеждат феновете от круизните кораби към стадиона. Звучи лудо, но това е Катар. Тук парите говорят", заявява служител на пристанището.

6. Изпратени са над 10 000 работници от Европа, които да обслужват новите жилищни блокове.

Трудно е да си представим, че Катар ще поеме безпроблемно фенове от 32 държави. Всичко изброено повдига въпроса дали изключително скъпите стадиони всъщност ще се напълнят и ще се създаде атмосфера, подобаваща на най-големия турнир във футбола.

А отговорът отново се крие в парите. "Ние сме от тихите фенове, не сме типичните ултраси. Говори се, че Катарската футболна асоциация наема ултраси, които да вдигат шум по време на мачовете. Това би било решението и вероятно ще го направят", казва Сауд, който е фен на Ал Сад. 

#Катар #Мондиал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"