Увеличават с още 20 дни платения отпуск в определени сфери заради COVID-19

Увеличават с още 20 дни платения отпуск в определени сфери заради COVID-19
A A+ A++ A

Увеличават с 20 дни основния платен годишен отпуск за непедагогическите специалисти в детските градини и училищата.

Това се прави заради дългите периоди на неприсъствено обучение при много болни или при локално епидемично огнище, през които обслужващият персонал в училищата е в принудителна отпуска. Част от него досега беше в неплатена, припомня МОН.

Непедагогическите специалисти получават още два дни допълнителен платен отпуск, ако се имунизират срещу COVID-19. Те могат да ги ползват по свое желание след поставяне на първата и/или на втората доза от ваксината.

Учителите, които се ваксинират, имат пък допълнителни два дни платен отпуск още от лятото. За педагогическия персонал те бяха регламентирани с анекс към КТД от 9 август т.г., припомнят от МОН.

Вчера бяха положени последните подписи под анекс към колективния трудов договор, който регламентира допълнителното плащане до края на тази година, съобщи пресцентърът на МОН.

По 100 лева за ноември и декември 2021 г. ще получат учителите и непедагогическите специалисти, които тестват учениците за COVID-19 два пъти в седмицата, за да осигурят присъствено обучение в безопасна среда. За това се договориха Министерството на образованието и науката, работодателските и синдикалните организации в системата на средното образование.

#платен отпуск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »