Одобриха още два препарата за лечение на коронавирус

Одобриха още два препарата за лечение на коронавирус
A A+ A++ A
Комитетът за лекарствени продукти за хуманна употреба (CHMP) към Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча в четвъртък одобрението на две лекарства с моноклонални антитела за лечение на Covid-19.

Агенцията публикува изявление, в което обяснява, че двете лекарства, наречени Regkirona и Ronapreve, могат да се използват за лечение на хора на възраст 12 и повече години с тегло над 40 килограма.

Комитетът препоръча разрешаване на Ronapreve за лечение на Covid-19 при пълнолетни и юноши (лица на възраст от 12 години и с тегло най-малко 40 килограма), които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са изложени на повишен риск от тежко заболяване от коронавирус.

Ronapreve също така може да се използва и за предотвратяване на Covid-19 при хора на възраст 12 и повече години с тегло най-малко 40 килограма. Компанията, която е кандидатствала за разрешение на Ronapreve, е швейцарската Roche Registration GmbH съвместно с американската Regeneron Pharmaceuticals Inc.

По отношение на Regkirona, Комитетът препоръча да се разреши лекарството за лечение на Covid-19 при пълнолетни, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които също са изложени на повишен риск заболяването им да стане тежко. Заявителят за Regkirona е южнокорейската компания Celltrion Healthcare Hungary Kft.

И двете лечения "значително намаляват хоспитализацията и смъртните случаи при пациенти с Covid-19, изложени на риск от тежко заболяване", се казва още в изявлението на EMA, цитирано от БНР.

"Сега Комитетът за лекарствени продукти за хуманна употреба ще изпрати своите препоръки за двете лекарства на Европейската комисия за бързи правно обвързващи решения“, посочва Европейската агенция по лекарствата.

#ковид лекарство #ЕМА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"