Изкочиха нови 199 машини: Отново се стигна до спор между ЦИК и фирмата доставчик (ОБЗОР)

Изкочиха нови 199 машини: Отново се стигна до спор между ЦИК и фирмата доставчик (ОБЗОР)
A A+ A++ A

Нов спор за броя на резервните машини за гласуване на 14-и ноември. От ЦИК обявиха, че според писмо от фирмата доставчик броят на устройствата, които не са поръчани от държавата, е със 199 повече от досега известните. От „Сиела Норма” контрираха, че нови машини не са внасяни, а Комисията не е прочела внимателно официалния им отговор. Днес членове на ЦИК оспориха отговора на вносителя и поискаха от вътрешния министър спешна проверка на случая.

На вчерашното заседание на ЦИК стана ясно, че от Избирателната комисия са научили за 199 машини след писмо на фирмата доставчик. Оттам обясниха, че до този момент устройствата не са били охранявани. Днес на мястото имаше засилено полицейско присъствие. От „Сиела Норма” казват, че не става дума за нови машини. По думите на изпълнителния директор 150-те машини, които бяха открити преди няколко дни на летище София, са транспортирани на мястото. Там са и още 37 машини, получени преди две седмици, както и 12 останали от предишните избори.

Вчера Централната избирателна комисия получила писмо, в което се твърди, че има нови 199 машини, казват членове на ЦИК. „Получихме отговор в 14:38 ч. вчера, че има още 199 машини, за които нямаше никаква информация откъде са, кога са пристигнали там и за какво ще бъдат използвани”, каза членът на ЦИК Красимир Ципов

От „Сиела Норма” потвърдиха, че са изпратили такова писмо. По думите на изпълнителния директор на фирмата доставчик Веселин Тодоров не става дума за нова пратка машини. „Това са същите машини, които бяха коментирани като 150, пристигнали на летище София. И още 36, пристигнали десетина дни по-рано. И едни 13 останали от пролетта - общо 199. Няма нито една нова машина и няма да идват нови устройства”, посочи Тодоров.

„Въпросът е как дойдоха тези 199 машини. 150 има на летището. Дали са още там - никой не знае. И ЦИК не знае”, каза членът на ЦИК Георги Баханов. Зам.-председателят на Комисията Димитър Димитров допълни: „Написахме писмо. Получихме писмо от ДАНС, в което се казва да се обърнем към прокуратурата”.

От фирмата доставчик твърдят, че въпросните машини ще се използват при нужда за резервни части. „Искат да се използват 427 устройства за ремонт на техниката”, посочи говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

„На фона на 13 000 машини, които сме доставили, това изглежда доста нормално количество”, смята изпълнителният директор на „Сиела Норма”.

„От 5 000 тествани досега машини - в 139 са открити повреди. Не става много ясно защо при установени 139 повреди се иска да бъдат използвани за ремонт 427 цели машини”, добави Томов.

„В договорите пише, че ако 30 минути не може да бъде ремонтирана една машина, се преминава към гласуване с хартиени бюлетини”, каза още Димитров.

От ЦИК съобщиха, че веднага, след като са получили писмото от „Сиела Норма”, са уведомили ДАНС и вътрешния министър Бойко Рашков.

Екипът на NOVA се свърза със Софийската градска прокуратура, за да разбере дали всъщност въпросните 150 машини все още са на летището, както твърдят част от членовете на ЦИК, или са били освободени и са транспортирани до склада, както твърдят от „Сиела Норма”. От обвинението обясниха, че по случая се работи активно. На този етап обаче нямат разрешение да дадат повече информация.

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"