Внимание! Алармират за скок на измамите при онлайн пазаруването

Внимание! Алармират за скок на измамите при онлайн пазаруването
A A+ A++ A

Пандемията от коронавируса е предизвикала рязко увеличение на измамите при онлайн пазаруване, предупреди в четвъртък европейската полицейска агенция и заяви, че престъпниците продължават да се възползват от жертвите, които работят от дома си.

Опасенията от заразяване с вируса доведоха до рязко увеличаване на пазаруването онлайн, което от своя страна доведе до значителен ръст на измамите с доставки през втората година на пандемията, се казва в годишния доклад на Европол за киберпрестъпността.
"Удължаването на периода на блокиране в цяла Европа доведе до редица нови възможности за електронна търговия, които често се оказват мишена за престъпниците", заяви базираната в Хага агенция.

"Престъпниците предлагат стоки и получават плащане без доставка, измамват онлайн магазини със слаби мерки за сигурност или използват услугите за доставка като фишинг примамки", каза тя.

Особено мобилните телефони са мишена на престъпни групи, които се представят за служби за доставка, като се преструват, че предлагат информация за пратка, но в действителност се надяват да получат данни за сметката и кредитната карта на жертвата.

Това включва изпращане на съобщения чрез SMS на мобилни телефони - практика, наричана "smishing".

Междувременно тъмната мрежа продължи да бъде основното място за пазар на незаконна дейност, въпреки неотдавнашните успехи на световната полиция при унищожаването на незаконни уебсайтове като DarkMarket през януари.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"