215493 статии       |       465 интервюта       |       1538 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.84913| EUR 1.95583| GBP 2.30586|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1Конфликтът Русия-НАТО

Размер на шрифта:   

Проф. Рачев разкри чака ли ни люта зима

10 ноември 2021, сряда / 11:45; Коментари: 0
Send to Kindle
Проф. Рачев разкри чака ли ни люта зима

Средните температури за първите десетина дни от ноември бяха с 5-7 градуса над нормата. Вече се усеща захлаждането, което очакваме от доста време. То не е страшно, защото температурите пак остават малко по-високи от характерното за средата на ноември. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.

Тази седмица до изборите ни очаква такова време – малко по-сиво, мъгли ще има на доста места, няма я вече цветната окраска от падащите листа. Идва схлупеното сиво време, което продължава до първия снеговалеж, заяви проф. Рачев.

По думите му първият снеговалеж се очаква в деня след изборите - 15 ноември.

В понеделник и вторник евентуално ще имаме снеговалеж. Снеговалежите ще бъдат на много ограничени места, едва ли ще се формира някаква сериозна и трайна снежна покривка. Засега има вероятност на местата над 1000 метра надморска височина тя да е от порядъка на 5-6 сантиметра. И в ниското по всяка вероятност ще видим някаква снежинка, отбеляза климатологът.

По-чувствителното захлаждане ще се усети най-вече в максималните температури, които вече ще бъдат от 7-8 до 10-11 градуса. В понеделник и вторник ни очакват мразовити сутрини, а от 20-21 ноември ни очаква още един период на снеговалеж и по-ниски температури. Нищо чудно на 16-ти и 17 ноември в котловинните полета на Югозападна България да наблюдаваме ледени дни, каквито не сме виждали от миналата година – т.е. максималните температури да не бъдат над 0 градуса, коментира проф. Георги Рачев.

Т.е. ще ни стане доста студено на фона на това, което беше до този момент. Иначе, нищо съществено, вървим с бодра крачка към зимата със съвсем нормално, късноесенно време, добави той.

При всички положения тази зима ще бъде по-студена от миналата. Това не означава, че ще бъде лют студ, защото миналата зима беше втората най-топла зима, откакто съществуват метеорологични наблюдения в България. Зимата ще бъде с нормални температури, от порядъка на 0,5 до 1 градус по-високи спрямо дългогодишната климатична норма. При валежите винаги има много колебания. Някои от световните модели предричат нормални валежи за зимата, дори малко по-малки от нормалното, докато главният метеоролог на едно от приложенията, което почти всички имат в телефоните си, каза, че поне в началото на зимата много често ще бъдем спохождани от средиземноморски циклони, т.е. времето ще бъде динамично и валежно, посочи проф. Рачев.

Предстои да видим какво ни очаква, но при всички положения ще има студ, ще има лед, ще има и хубави топли дни. Сняг при всички положения ще има. Първата трайна снежна покривка, която може да се задържи 2-3 дни, обикновено е около и след 8 декември. Дотогава дори през ноември очакваме два сравнително малки снеговалежа и трайна снежна покривка не се очаква. Засега нищо грандиозно, страшно и трагично не ни очаква. Зима като зима, ще има от абсолютно всичко, може би с по-малко сняг в ниските части на България, каза още проф. Георги Рачев.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама: