Проф. Велизарова: Докато К-19 не мине през всички нас пандемията ще е тук! Ще има шеста вълна

Проф. Велизарова: Докато К-19 не мине през всички нас пандемията ще е тук! Ще има шеста вълна
A A+ A++ A

Докато не преминем всички през тази въздушно-капкова инфекция пандемията от COVID-19 няма да спре. Ще има и пета, и шеста вълна, прогнозира проф. Светлана Велизаровa. Това може да бъде намалено и предотвратено, защото има ваксини, целта им е да не се стигне до смъртен изход, каза тя в „Денят започва“ по БНТ.

Според нея, децата продължават да боледуват леко. 

Средно тежко и тежко боледуват децата, които задължително имат и някакви други страдания, като затлъстяването, диабета, онкологични, вродени и генетични заболявания, те трябва да се тестват често и да им се налага да носят маска, изтъкна проф. Велизаровa.

По думите ѝ 90% от децата, които постъпват в болницата, са на неваксинирани родители, най-малкият пациент е на 9 дни.

"Тази вълна е логично да засегне детската възраст. Причината е, че една година подред крихме децата, те бяха най-затворената група от цялото население, най-неконтактната група, щом те излязат от затворената среда, ще започнат да се разболяват", допълни проф. Велизарова.

"Тестът, ако се направи до третия ден от заразяването, може да не отрази правилно, защото няма достатъчно натрупано вирусно число в нашата носоглътка и не може да го хване тестът, но, ако си положителен, не може да си фалшиво положителен. От първите симптоми не по-рано от третия ден трябва да се направи тест", поясни тя.

Експертът добави, че родителите бягат от лична отговорност. По думите ѝ не се препоръчват имуностимуланти по време на пика, като витамин D е добре да се дава. Имаме едно, две, до три свободни легла, ние сме болницата в София, която приема най-много деца с COVID-19, уточни проф. Светлана Велизарова.

"Децата над 15 години, тийнейджърите, трябва да се ваксинират, те са много контактни и най-малко спазват забрани. Не може майките да се образоват чрез Фейсбук. При 80% от децата инфекцията протича безсимптомно, затова е тестването. С мисленето всеки за себе си, това може да продължи с години", каза още проф. Светлана Велизарова.

#пандемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »