Комисар Станимир Станев: 60 млн. лв. за лот 5 на АМ Хемус са изнесени кеш в сакове и чували

Комисар Станимир Станев: 60 млн. лв. за лот 5 на АМ Хемус са изнесени кеш в сакове и чували
A A+ A++ A

От близо 84 млн. лева за Лот 5 на АМ "Хемус" – 60 млн. са изнесени кеш в сакове и чували. Това обяви по време на брифинг главен комисар Станимир Станев, директор на Главна дирекция национална полиция. При разследването са разпитани над 200 души.

Още в началото бе извадена и информацията, че оперативните данни показват, че са правени опити за унищожаване на документация по случаите. 

Най-важното разкритие от днес: от отпуснатите 84 млн. лв. аванси от "Автомагистрали" към частна компания подизпълнител ("Водно строителство - Благоевград)" за СМР в лот 5 на магистралата, цели 60 млн. лв. са минали през няколко трансфера и кухи фирми и накрая са били изтеглени в сакове и чанти, в същия ден, в който са пристигнали в последната компания. 

Първо "Автомагистрали" получи договора за строителството на магистралата по процедурата инхаус, както вече е известно. От своя страна, както разкри доклад на Сметната палата, тя сключва договори за подизпълнение с частни фирми - непозрачо и неясно, защото няма възможност сама да строи. От своя страна "Автомагистрали" отпуска огромни - за стотици милиони левове - аванси към частните компании, дори за участъците, в които е твърде рано да се строи дори от днешна гледна точка. 

Например - лот 5, който дори няма разрешително за строеж. Там частна компания подизпълнител получава 84 млн. лв. аванс. Тези пари моментално се превеждат към свързана фирма - данъчен буфер. Тази нова фирма  има за цел да прекъсне връзката между възложител и изпълнител. После този буфер превежда отново парите към други малки фирми, собственост на малоимотни и криминално проявени лица - т.нар. кухи фирми. Те имат капитал от 2 лв. и са създадени буквално дни преди прехвърлянето. Техните управители нямат идея, че са управители на такива компании. 

Схемата продължава с още един превод през такива фирми, за да стане ясно накрая, че 60 млн. лв. от тези 84 млн. лв. пристигат в последните кухи компании, за да бъдат изтеглени още в същия ден. Теглени са на траншове от по милион - много трансакции. 

Това е схемата само за един лот, но според МВР и ДАНС - може да се твърди, че така се е работили и при другите лотове. 

Установени са абсолютно всички лица, участници в схемата и документите са вече в прокуратурата. Според НАП става дума за ощетяване на бюджета с 20 млн. лв. ДДС само за тази трансакция. 

Според разследващите става дума, освен за източване на ДДС и за няколко други състава от Наказалтения кодекс, включително обвинение за пране на пари. 

Важно е да се знае, че специално по лот 5 не са извършвани почти никакви дейности до момента. Не се знае къде са и парите от авансите към момента. 

Накрая на пресконференцията в нея участие взе и Бойко Рашков. Преди него говореха само шефовете на разследващите агенции. Министърът съобщи, че има данни за подготовка в Гърция на среща на шефове на пътни фирми, на която да се планират действия срещу служебното правителство, включително и нови протести с тежка техника в центъра на София.

#ГДНП #АМ Хемус #далавери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »