ВАС отмени двойното броене на резултатите от изборите

ВАС отмени двойното броене на резултатите от изборите
A A+ A++ A

Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия в частта, в която е предвидено след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини, това съобщиха официално от Съда.

Административно дело беше образувано по жалби на „Изправи се БГ! Ние идваме!“, „Продължаваме промяната“, „Демократична България - Обединение“, Мартин Димитров и Петър Славов. Атакувано беше решение за приемане на Методически указания на ЦИК по прилагане на Изборния кодекс за секционните комисии в страната за изборите за президент и вицепрезидент и народни представители на 14 ноември при гласуване със специализирани устройства за машинно гласуване.

 

Единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването е протоколът, който се отпечатва от машината. Преброяването на разписките е само контролно и не може да бъде вписано в протоколите.

Върховните магистрати приемат, че ЦИК има право да прави контролно преброяване в какъвто обем прецени, но това преброяване не може да влияе на изборния резултат.

С решението си ВАС указва ЦИК да утвърди документация за контролното преброяване, която да не е част от протоколите за установяване на резултатите от гласуването.

#избори 2 в 1

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници