Витанов: Намираме се в Долината на плача, има предпоставки за спокойни коледни празници

Витанов: Намираме се в Долината на плача, има предпоставки за спокойни коледни празници
A A+ A++ A

Математикът от БАН проф. Николай Витанов с поредната си публикация за разпространението на  COVID- 19, публикувана на страницата му във Facebook:

"Вече е ясно, че вторичният пик на вълната беше през октомври, както беше предсказано. Максималният брой случаи бе малко под 7000, което също е добра съвпадение с предсказанието ми за 7000 - 7500 регистрирани случаи. 

Както отдавна знаете, тия, които четете редовно тези анализи, намираме се в Долината на плача - много нови случаи, висока смъртност. Вероятно се питате, какво казват компютрите за времето, когато ще съм в чужбина. Казват следното. В средата на седмицата между 14-ти и 21-ви смъртността и броят активни случаи ще достигнат локални пикови стойности и се очаква полека да започнат да намаляват (вторниците не ги броим). Много е важно това намаляване като почне, да не спира. Това е предпоставката за спокойни Коледни празници.

Ако изглупеем да тръгнем пак нагоре по стълбата на увеличаване на броя на случаите във втората половина на ноември, декември няма да е весел. Тъй че, пиша ви кога се очаква да се обърне тенденцията към натоварване на здравната система, оттам нанатък каквото сготвите, това и ще имате на трапезата за Коледа като резултати от пандемията."

#Витанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"