Удар по Байдън - републиканец става губернатор на щата Вирджиния

Удар по Байдън - републиканец става губернатор на щата Вирджиния
A A+ A++ A

Бизнесменът Глен Янгкин, кандидатът на Републиканската партия, печели надпреварата за губернаторския пост във Вирджиния, САЩ, съобщиха осведомителните агенции, позовавайки се на прогнозни резултати на американски телевизии. Това е първа победа за републиканците в този щат от 2009 г.

Непознатият доскоро на политическата сцена 54-годишен Янгкин има преднина от 2,7 на сто пред съперника си демократ, 64-годишният Тери Маколиф, който бе губернатор на щата от 2014 до 2018 г. Данните са при преброени 95 на сто от гласовете. Янгкин вече обяви победата си пред свои привърженици.

На изборите за заместник-губернатор и главен прокурор на Вирджиния също водят кандидатите на републиканците.

Гласуването се разглежда като тест за Демократическата партия. Янгкин спечели в традиционно консервативните селски райони, но постигна добри резултати и в някои крепости на демократите в северната част на щата, отбелязва Франс прес.

Вотът се възприема като барометър за подкрепата за президента Джо Байдън, чиято популярност пострада след хаотичното изтегляне на САЩ от Афганистан. А мащабните му инвестиционни планове - единият инфраструктурен, другият засягащ социалната сфера и климата, са блокирани в Конгреса заради разногласия сред демократите.

Във Вирджиния голямата преднина, която имаше Маколиф, се стопи за броени седмици, макар преди година че местните жители масово гласуваха за Байдън на президентските избори.

Победата на Янгкин дава на републиканците стратегия, с която на междинните избори през ноември 2022 г. отново да превземат Конгреса, където демократите сега имат крехко мнозинство. "Гвоздеят" на успешната кампания на Янгкин бяха изказванията му, засягащи образователната сфера.

Републиканецът подчертаваше, че родителите трябва да имат влияние върху училищните програми на децата си. "Ще въведем възможността за избор в обществената образователна система", обеща той след победата си.

#Джо Байдън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници