Социолог: Тежката зима ще се излее върху изборите

Социолог: Тежката зима ще се излее върху изборите
Според Кольо Колев почти всички управляващи се опитват да направят някакъв жест към пенсионерите, но единственото, което постигат, е да се гаврят с тях с обещанията си. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Зимата ще бъде тежка, но мълчалива, и недоволството ще се излее на изборите, заяви социологът Кольо Колев.

„Голяма част от доходите на хората бяха замразени. Пенсионерите разбраха, че само от инфлацията за тези 3 години управление на ГЕРБ пенсията им е намаляла с 50 лева, отделно военните, учителите и т.н. искат увеличение“, каза Колев по БНР в коментир за нарастващите недоволство и протести в страната и искането за увеличение на доходите.

„Бих казал, че очакванията се сблъскват с реалността. Българите бяха икономически неграмотни, но вече се научиха. Хората се надяваха първата, втората, третата година на управлението на ГЕРБ. Надигат се протести и хората си викат, добре де, магистрали, магистрали, ама...“, продължи социологът.

Според Кольо Колев почти всички управляващи се опитват да направят някакъв жест към пенсионерите, които са около 2.2 милиона в страната.

„Само че това, което прави правителството в продължение на три години, де факто, е, че се гаври с тях с обещанията си – айде от март, айде от другата година ще увеличим пенсиите“, коментира той и добави, че пенсионерите ще нанесат своя удар на изборите.

„Зимата не, сега ще бъдат протестите. Зимата ще бъде тежка, но мълчалива. Тази тежка, но мълчалива зима ще се излее на изборите“, обобщи Кольо Колев.

Парите за увеличаване на пенсиите догодина ще дойдат от високо облагане, каза също по БНР икономистът от Институт „Отворено общество“ Георги Ангелов.

По думите му пенсионната система се финансира от работещите, но проблемът е, че има намаляване на заетостта.

„Евростат“ показа, че България е с 12.5 безработица. Намалява броят на хората, които работят и плащат осигуровки. Трябва да има реформи, които да увеличат заетостта. Насочваме се към повече облагане на работещите“, коментира икономистът.

Според него трябва да се направи някаква реорганизация.

„Става дума за промяна на начина на мислене. Не е въпросът само в съкращенията, които могат да станат постепенно, а в привилегиите, които се дават“, смята Ангелов.

#Кольо Колев #избори #пенсии #протести #ГЕРБ #Георги Ангелов #Институт „Отворено общество“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »