13 000 македонци с двойно гражданство попадат в избирателните списъци в Кюстендил

13 000 македонци с двойно гражданство попадат в избирателните списъци в Кюстендил
A A+ A++ A

13 хиляди граждани на Република Северна Македония, които имат и българско гражданство, са включени в избирателните списъци в община Кюстендил за вота на 14 ноември. Те са записани с двете си имена, но според представители на секционни избирателни комисии не се включват във вота.

През юли тази година седмица-две преди вота вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че един от водачите на листи е имал среща с активист от Македония за организирано гласуване. Случаят беше предаден на прокуратурата, но не последва образуване на досъдебно производство и не бяха повдигнати обвинения.

Прогнозите са, че и на предстоящия вот няма да има македонци, които да пристигнат в Кюстендил, за да гласуват по настоящ адрес.

Българските граждани, които живеят в Северна Македония, ще могат на 14 ноември за трети път да гласуват и извън територията на българските дипломатични представителства – посолството в Скопие и генералното консулство в Битоля. За парламентарните и президентски избори в България на 14 ноември в Северна Македония ще бъде открита още една избирателна секция. Това ще стане в град Прилеп, тъй като и там беше изпълнено условието да се регистрират поне 40 души за гласуване.

#Кюстендил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"