Лявата опозиция триумфира в Хърватия и Словения

Лявата опозиция триумфира в Хърватия и Словения
Парламентарни избори в Хърватия се проведоха вчера, след като предишният парламент се саморазпусна. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лявата опозиция печели парламентарните избори в Хърватия, сочат първите официални резултати на Централната избирателна комисия на страната (ЦИК).

Опозиционната коалиция, начело със Зоран Миланович, председател на Социалдемократическата партия, печели 76 места в новия парламент, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от „Фокус“.

Досегашната управляваща партия Хърватска демократична общност (ХДО) ще има 46 места.

Анализатори посочват, че загубата на управляващата дясна партия се дължи преди всичко на недоволството на гражданите от влошаващата се икономическа ситуация и от редица корупционни скандали с участието на членове на ХДО.

Леви спечелиха парламентарните избори и в Словения, само че за сметка на управляващата, също лява формация.

Политическото обединение „Списъкът на Зоран Янкович – Позитивна Словения“, начело с кмета на Любляна Зоран Янкович, печели предсрочните парламентарни избори в Словения, които се проведоха в неделя.

За обединението са гласували 28,54% от избирателите, което означава, че то ще има 28 места в местния парламент, предаде ИТАР-ТАСС.

Обединението на Зоран Янкович беше създадено по-малко от два месеца преди изборите специално за да вземе участие в тях. Това не е класическа политическа партия, тъй като практически няма мрежа от партийни организации в страната.

На второ място се нарежда Словенската демократическа партия на бившия премиер Янез Янша с 26,24% от гласовете, следвана от социалдемократите на сегашния министър-председател Борут Пахор с 10,50%.Лявата опозиция триумфира в Хърватия и Словения.

#Хърватия #Словения #парламентарни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"