Експерти: Увеличението на майчинските струва 1 км магистрала

Експерти: Увеличението на майчинските струва 1 км магистрала
Бившият социален министър Иван Нейков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Размерите на помощите за майчинство трябва да бъдат увеличени, заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров.

„Няма как 240 лв. да стоят замразени толкова време. Според мен майките ще протестират. Увеличението от 240 на 290 лв. на майчинските – това са 15 млн. лв., не са много пари. Това са смешни пари, те могат да бъдат намерени“, каза още Димитров в студиото на Нова телевизия във вторник.

„15 милиона лева са един километър магистрала“, допълни пък бившият социален министър Иван Нейков.

„Виждаме как се работи за увеличение на раждаемостта. Около 60 000 първокласници влязоха тази година в клас, преди около няколко години влизаха около 100 000. Този подход в момента едва ли ще повиши раждаемостта“, обясни той.

По думите на Нейков есента винаги е била периодът на протести, но притеснителното в момента е, че „зимата няма да бъде само климатичен сезон“.

„Тепърва ще усетим увеличението на електроенергията. Няма да дойдат увеличените пенсии през зимата. Влязохме от лятото с висока безработица. Така че има симптоми, които казват, че идва тежка зима“, каза още той в телевизионния ефир.

Бившият социален министър и президентът на КНСБ коментираха предстоящото увеличение на пенсиите и недоволството срещу замразяването на доходите на гражданите.

По думите на Нейков в България са пробвани всякакви варианти на корекция на пенсиите, но не е справедливо 3 години да няма увеличение на издръжката на пенсионерите.

„Каквото е отгладувано, е отгладувано“, категоричен е той.

Според Нейков не трябва работещите да се натоварват допълнително с увеличението на пенсиите, като повечето пенсии трябва да зависят от осигуровките, а не както е в момента – от данъците.

„Твърди се, че ще има осезаемо намаляване на безработицата. Откъде ще намалее безработицата – бизнесът твърди, че нещата не са добре“, каза още бившият министър.

Пламен Димитров пък от своя страна уточни, че няма насрочено заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„Има поле за разговори между работодатели, синдикати и управляващи, но не по медиите“, каза той.

Според синдикалния лидер с 10% трябва да е увеличението на пенсиите и първи януари, като дата, на която да се случи това, е безалтернативна.

„Говорим вече 2 година за това, че трябва да има криминализиране на неплащането на осигурителни вноски, работодателите са съгласни с нас, така ще вдигнем приходите в НОИ и така ще се увеличат пенсиите“, заяви президентът на КНСБ.

#КНСБ #Пламен Димитров #Иван Нейков #социален министър #майчинство #пенсии #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »