Без зелени сертификати за ски лифтовете

Без зелени сертификати за ски лифтовете
A A+ A++ A

На този етап се предвижда сезонът да започне без изискването за представяне на зелен COVID-сертификат за достъп на туристите до ски съоръженията - кабинкови въжени линии, седалкови лифтове и влекове.

Това стана ясно след среща на министъра на туризма Стела Балтова с представители на зимните курорти у нас. Те са обсъдили правилата за работа в туризма при противоепидемични мерки. Подготвен е здравен протокол за зимния сезон, който предстои да бъде съгласува с Министерството на здравеопазването и до дни да бъде утвърден.

„Мерките за зимния туристически сезон са съобразени с въведените със заповедите на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки, а ключовата цел на протокола е да осигури максимална защита на здравето на туристите през зимата“, е посочила министър Балтова.

И този сезон в хотелите и ресторантите в ски курортите ще се спазва носене на маски от служители и посетители, регулиране и контрол на потока от гости в хотела, поставянето на информационни табели и др.

В здравния протокол собствениците на хотели очакват да видят ясни процедуре в случай на корона вирусна инфекция на турист.

НАГЛАСИ

74% от пълнолетното население на България оценява потенциала на зимния ни туризъм като добър – според близо 1.5 млн. българи условията за настаняване, инфраструктурата и специализираните съоръжения у нас са „определено добри“, а според 2,7 милиона оценката е „по-скоро добри“. Това показва представително проучване за нагласите на българите спрямо предстоящия зимен сезон и намерението им за почивка, представено от туристическото министерство на срещата с фирмите.

Малко над половината от запитаните – 54,6%, са на мнение, че българските зимни курорти отбелязват напредък и подобрение в предлаганите условия за туризъм.

730 хиляди пълнолетни българи (12,8%) заявяват, че планират поне едно туристическо пътуване или почивка през предстоящия зимен сезон 2021/22 г. Традиционно това преобладаващо са хора от столицата и областните градове. Основните притеснения са свързани с финансите и с вируса на COVID-19 и са почти изравнение като притеснения.

Близо 5 на сто от българите имат нагласата да пътуват в чужбина, независимо от пандемичната обстановка, в която се намираме.

По отношение на продължителността и отделения бюджет за зимна почивка, за сезон 2021/22 намерението е средно за 6 дни ползване на туристическа услуга при бюджет до 1 330 лв. Около 70 хиляди българи са готови да платят и над над 2500 лв.

Като цяло при планиране на почивката си, българинът се ръководи в голяма степен от преките си впечатления – 36% посочват като важен при избора фактор препоръка от близки и познати, а 34% се опират на преки, лични впечатления от конкретно място.

Източник: "Сега"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »