Младенов: Работещите няма да плащат по-високите пенсии

Младенов: Работещите няма да плащат по-високите пенсии
„Увеличението няма да покачи дефицита в НОИ, който е милиард и 900 млн. лева“, увери Младенов. Снимка: КРОСС
A A+ A++ A

Пенсиите ще се увеличат от 1 април 2013 г. вместо от 1 януари заради все още силната в България икономическа криза, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

„Увеличението на пенсиите от 1 април е възможно благодарение на сериозните реформи в пенсионната система през 2010–2011 година“, посочи Младенов в студиото на bTV във вторник.

„Това ни позволи да мислим за увеличение на пенсиите от следващата година, като индексирането от 1 април ще е за всички пенсии”, каза още социалният министър, като допълни, че е имало и вариант увеличението да се случи от 1 юли.

От думите му стана ясно, че ръстът ще обхване всички пенсии, като за 85% от тях той ще е 9.8%, което трябва да компенсира инфлацията от юли 2009 г. насам. Той уточни, че увеличението ще обхване също пенсиите за починал съпруг и инвалидните пенсии.

„Увеличението няма да покачи дефицита в НОИ, който е милиард и 900 млн. лева“, увери Младенов.

„Малка част от приходите ще дойдат от работещите. Основната част ще е от по-ефективна събираемост, по-добра заетост, по-високи доходи“, обясни министърът.

В броя си от вторник в. „Сега“ пише, че по-голямата част от нужните около 600 млн. лева за увеличение на пенсиите от 1 април 2013 г. ще дойдат от бизнеса и работещите, а не от по-висока събираемост на данъците или намалени административни разходи

Сред другите добри новини за пенсионерите е тази за повишението на тавана от 700 на 770 лева, а също, че от 1 април догодина минималната пенсия за осигурителен стаж ще стане 150 лева.

„В момента държавата се явява един от най-големите работодатели“, каза Тотю Младенов в коментар на данните за безработицата в страната.

По думите му над 50 000 души работят по програмите за повишаване на заетостта в малките населени места.

Според Младенов за месец септември безработицата е била 10.6%, или 349 000 безработни, което е с 0.1% по-малко от август.

Разликата между данните на кабинета и тези на „Евростат“, откъдето оповестиха с близо 2% по-висок показател, социалният министър обясни с методиката на измерване – статистическата служба на ЕС отчитала безработицата с анкетни карти, а правителството брояло безработните от бюрата по труда.

Има достатъчно пари по програмите за заетост и бизнесът трябва да се възползва от тях, вместо да съкращава – да наема работници, призова Тотю Младенов.

#Тотю Младенов #министър на труда и социалната политика #пенсии #НОИ #безработица #Евростат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »