Репортер на „Форбс“ включи „тъмното минало“ на Борисов в книга за „Уйкилийкс“

Репортер на „Форбс“ включи „тъмното минало“ на Борисов в книга за „Уйкилийкс“
Телеграмата разказва житейската история на политика, като започва с неговата младост като „квартален здравеняк“ в банда в покрайнините на София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е пленник на корупцията и мафията, а Борисов е сенчест квартален здравеняк, замесен в съмнителни дейности, пише репортерът на „Форбс“ Анди Грийнбърг в своя книга за „Уикилийкс“, организацията, която издаде стотици хиляди секретни американски документи.

Това журналистът прави в книгата си, озаглавена „Тази машина, която убива тайни: Как „уикилийкърите“, „шифропънкарите“ и „хактивистите“ целят да освободят информацията на света“ (На английски: This Machine Kills Secrets: How WikiLeakers, Cypherpunks, and Hacktivists Aim To Free the World's Information), цитирано от сп. „Слейт“.

Грийнбърг разказва как двамата български журналисти Атанас Чобанов и Асен Йорданов са се срещнали с основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж в Елингам, Великобритания.

Асандж предоставил на българите, макар и неохотно, секретни дипломатически телеграми.

Сред множеството скандали, които разкривали документите, най-ценна била информацията в един от тях, посветена на настоящия премиер на България Бойко Борисов.

Документът бил бележка от американския посланик в София през 2006 г. Джон Байърли, който прогнозирал, че Борисов ще се опита да стане министър-председател.

Нейното заглавие било: „Най-популярният политик в България: Големи надежди, мрачни връзки".

Според документа Борисов бил замесен в сериозна престъпна дейност – човек, който поддържа „близки отношения с „Лукойл“ и руското посолство“.

Телеграмата разказва житейската история на политика, като започва с неговата младост като „квартален здравеняк“ в банда в покрайнините на София, който основал частна охранителна фирма и „я превърнал в една от най-големите по онова време“, когато частната охрана „била синоним на изнудванията и грубата сила“.

В качеството си на главен секретар Борисов плащал за положителни журналистически материали и заплашвал тези, които го критикуват.

Според документа редица обвинения от последните години свързват Борисов със скандали за източване на петрол, нелегални сделки с „Лукойл“ и мащабен трафик на метаамфетамини.

Предполага се, че Борисов използвал бившата си позиция – глава на българската полиция, за да покрива криминални сделки.

Неговата половинка Цветелина Бориславова управлява голяма българска банка, обвинена в пране на пари на организирани престъпни групировки, както и на тези от незаконните транзакции на Борисов.

Документът сочи още, че политикът има социални и бизнес отношения с влиятелни фигури от мафията, в това число с Младен Михалев-Маджо и Румен Николов-Пашата.

#Бойко Борисов #премиер #България #Великобритания #Джулиан Асандж #Уикилийкс #София #Джон Байърли #САЩ #Цветелина Бориславова #Елингам #Атанас Чобанов #Асен Йорданов #Анди Грийнбърг #Форбс #Лукойл #Младен Михалев-Маджо #Румен Николов-Пашата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"