Пускат Николай Банев на свобода срещу 200 бона

Пускат Николай Банев на свобода срещу 200 бона
A A+ A++ A

Бизнесменът Николай Банев да бъде пуснат на свобода срещу 200 хил.лева гаранция. Това реши на свое заседание Специализираният наказателен съд, пише Флагман.

Магистратите измениха мярката му за неотклонение – от домашен арест, под който той е поставен от 19 май т.г., на парична гаранция. Решението може да се обжалва от прокуратурата пред Специализирания апелативен съд.

Обратът идва след решението на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), с което семейството осъди прокуратурата, заради "свръхпродължителен арест и нарушена презумпция за невинност".

Припомняме, че Николай Банев и съпругата му Евгения бяха арестувани във Франция на 26 октомври 2018 година, след което бяха екстрадирани в България и тикнати в следствения арест.

Специализираният съд многократно отказваше да промени мярката на Банев, който получи редица здравословни проблеми, а впоследствие изкара и много тежък ковид зад решетките.

Мотивът на магистратите бе, че имало да се разпитват много свидетели по делото му и той можел да окаже влияния на показанията им. Прокуратурата призова по това дело над 800 свидетели, а за тези години са разпитани неповече от 20.

#Свобода #Специализиран наказателен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »