МВнР: България става регионален университетски център на франкофонията

МВнР: България става регионален университетски център на франкофонията
„Дългогодишното сътрудничество с Международната организация на франкофонията се разшири с още една стъпка", заяви Николай Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на външните работи Николай Младенов подписа Споразумение за седалище в София на Антената на бюрото на Университетската агенция на франкофонията за Централна и Източна Европа, съобщиха от МВнР.

Антената ще подпомага и координира сътрудничеството в Югоизточна Европа в областта на франкофонското обучение на университетско ниво.

„Дългогодишното сътрудничество с Международната организация на франкофонията се разшири с още една стъпка“, заяви Николай Младенов.

Външният министър припомни дългогодишните традиции и сила на франкофонското образование в България – резултат от усилията на цяла една общност.

Той изрази надежда, че през следващата година все повече студенти от трети страни ще се обучават във франкофонските направления в българските висши училища, благодарение и на този нов регионален център.

Задоволство от подписването на Споразумението – плод на сериозни усилия от страна на МВнР и на българската академична общност, изказа проф. Бернар Серкиглини, ректор на Университетската агенция на франкофонията УАФ, посочват още от външното ведомство.

Това споразумение, подчерта професорът, ще даде възможност за разпространяване на добрите практики в обучението на френски език, в изграждането на кадри, в мобилността на студенти и преподаватели.

На подписването присъстваха посланици и дипломати от посолствата на страни – членки на Международната организация на франкофонията, ректори и преподаватели от български университети.

#България #Николай Младенов #министър на външните работи #Централна и Източна Европа #МВнР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници