САЩ обяви, че мисли да пуска българи безвизово, при престой до 90 дни

САЩ обяви, че мисли да пуска българи безвизово, при престой до 90 дни
A A+ A++ A

US министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас съобщи, че САЩ обмислят добавянето на четири страни в програмата си за безвизов достъп при престой до 90 дни, предава Ройтерс, цитирани от БТА.

„Имаме предвид четири страни кандидатки Израел, Кипър, България и Румъния“, каза вчера Майоркас на форум на туристическия бранш.

„Ние сме много силно фокусирани върху тази програма“, отбеляза министърът и подчерта, че тя предлага значителни ползи за икономиката и сигурността.

През септември САЩ включиха в тази програма Хърватия, каза главният изпълнителен директор на Американската туристическа асоциация Роджър Дау. Той изтъкна, че Хърватия носи на американската икономика 100 милиона долара.

През февруари Майоркас разговаря с еврокомисаря по вътрешните работи и двамата изразиха траен интерес към запазване на споразумението между ЕС и САЩ за т.нар. резервационни данни на пътниците и към работата с България, Хърватия, Кипър и Румъния за постигане на критериите за включване в програмата за безвизов достъп в САЩ.

За да участва в американската програма, дадена страна трябва да отговаря на изисквания, свързани с борбата с тероризма, правоприлагането, имиграционното правоприлагане, сигурността на документите и управлението на границите. В програмата в момента участват 40 страни.

#САЩ #визи #безвизов достъп #българи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »