Искате вечна младост? Пробвайте сок от цвекло

Искате вечна младост? Пробвайте сок от цвекло
A A+ A++ A

Манията по младостта и красотата напоследък е все по-силна и завладява не само жените, но и представителите на силния пол.

По този повод вече никак не се учудваме на странните процедури, апарати и козметични еликсири, с които ни обещават перфектна визия за години напред.

Вместо обаче да експериментирате с несигурни и скъпи средства, може би е по-добре да опитате нещо по-достъпно и далеч по-евтино като сокът от червено цвекло.

Прясно изследване, публикувано в Дейли Мейл, твърди, че цветната течност помага на хората да водят по-активен начин на живот с напредване на възрастта.

Експерти от британския университет Ексетър и техни колеги от медицинския колеж Пенинсула в САЩ подложили група доброволци на експеримент, който доказал тезата им.

Участниците в теста трябвало да изпълняват упражнения с ниска интензивност. Преди това обаче те изпили чаша от "вълшебната" напитка. Резултатът: изразходили по-малко енергия от очакваното, а усилията, които се изисквали за обикновено ходене, били намалени с 12%.

Изводът е, че ако приемат редовно сок от цвекло, възрастните хора ще могат нормално да изпълняват ежедневните си задачи – нещо, което с течение на годините става все по-трудно.

Сокът от зеленчука всъщност разширява кръвоносните съдове и намалява количеството кислород, необходимо на мускулите по време на физическа активност. По този начин се ограничава риска от сърдечно-съдови проблеми в напреднала възраст.

Специалистите уточняват, че в проучването са използвали два вида сок: със съдържание на нитрати и филтриран. При приема на първия резултатите били налице всеки път, докато пречистената напитка нямала същото действие.

Според учените именно нитратите, които са соли на азотната киселина и се използват широко в селското стопанство, са вълшебната съставка в ярката течност.

Прието е, че безвредната доза нитрати е до 5 милиграма на килограм тегло дневно. Надвишаването й, особено ако е редовно, може да бъде опасно за здравето.

Медиците обаче поясняват, че умереният прием на нитрати може да бъде доста полезен. 

#цвекло

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"