180 000 лв. обеща Дянков за 4 археологически резервата

180 000 лв. обеща Дянков за 4 археологически резервата
Министърът на финансите Симеон Дянков посети Велики Преслав и разгледа някои от археологическите разкопки в старата българска столица. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на финансите Симеон Дянков обеща 180 000 лв. за изготвяне на Подробни устройствени планове (ПУП) на четирите национални археологически резервата на територията на Шуменска област.

Това стана по време на дискусия за развитието на културно-историческия туризъм в региона, провела се в понеделник в музея във Велики Преслав, предаде БГНЕС.

„Това са относително малки инвестиции, без които не може да се кандидатства по проекти. По много от обектите това е първоначалният препъникамък“, отговори Дянков на искането за средствата от депутата Ралица Тодорова.

Според министъра Плиска и Преслав са едни от най-важните културно-исторически обекти в страната.

„Тук работят много добри археолози и има готови проекти, до следващата пролет могат да се изготвят и други. Така че имаме интерес, не само защото ни харесва археологията, а главно заради туризма и големи туристопотоци“, добави Дянков.

Според него обаче трябва да се предлага туристически продукт, който е много по-завършен от досега предлагания.

„Засега представяме една малка част, някой каза 5% от Плиска и 15% от Преслав, останалото е почти неразработено. За мен трябва да се направи следващата голяма стъпка, която да каже, ако сте турист от Германия или Англия, какво точно ще ви покажем. Те едва ли чак толкова се вълнуват, че оттук е започнала България“, добави вицепремиерът.

„Те искат да видят нещо, което го свързват със себе си – или рицари, или някаква писменост, или тайни входници, убеден съм, че има и други истории. Според мен добрият разказ за Преслав и Плиска все още не е стигнал до нивото, че да можем да го представим пред един европеец неславянин“, уточни финансист номер едно.

Симеон Дянков каза още, че за увеличаването на пътникопотока ще помогне и подобряването на инфраструктурата, като напомни, че в бюджета за 2013 г. ще се заложат средства за скоростен път Русе–Шумен и отсечката Шумен–Белокопитово от магистрала „Хемус“, по която се работи.

#Симеон Дянков #Министър на финансите #вицепремиер #Плиска #Велики Преслав #Ралица Тодорова #Шумен #Германия #Англия #Русе #Белокопитово #магистрала „Хемус"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"